Svet 16.6.2024 6:00

V palači v Parizu prvič na ogled dela urbanih umetnikov

Pariz, 16. junija - V francoski palači Petit Palais so na razstavi We Are Here prvič na ogled dela urbanih umetnikov. Obsežna razstava, prva te vrste znotraj zidov javne umetniške ustanove, ki bo na ogled do 17. novembra, predstavlja pomembno prelomnico v gibanju ulične umetnosti.

Trinajst ključnih umetnikov uličnega umetniškega gibanja, kot so Shepard Fairey, Invader, D*Face, Seth, Cleon Peterson, Hush, Swoon, Vhils, Inti, Add Fuel in Conor Harrington, z izborom monumentalnih del predstavljajo več kot dvesto umetniških del.

Naslov We Are Here, ki so si ga sposodili pri razstavi, je bil uporabljen kot slogan v različnih zgodovinskih in sodobnih kontekstih, kot je gibanje za državljanske pravice. Povezan je s sporočili afirmacije, odpornosti in protesta, hkrati pa izraža prepoznavnost in legitimnost, ki jo je pridobilo to umetniško gibanje.

"Ulična umetnost v sebi nosi duha invazije, saj si vedno želimo prevzeti prostore, ki nam niso na voljo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal čilski umetnik Inti, ki je ustvaril veliko stensko poslikavo. Skrbi ga, da je ulična umetnost postala preveč komercializirana, kar spodkopava njen uporniški duh.

Eden prvih umetniških del londonskega umetnika D*Face, ki so presenetila obiskovalce muzeja, je ogromen aerosol, ki se s tal dviga z risanimi krili. Za AFP je angleški umetnik pojasnil, da je zaradi aktualnih političnih konfliktov skrajno desničarske zmage na evropskih volitvah v Franciji zdaj pravi čas za vzpon urbane umetnosti. "Urbana umetnost je prvo globalno umetniško gibanje in kjerkoli po svetu se najde njena skupnost," je dejal in dodal, da se v kulturi ulične umetnosti počutijo vključene, medtem ko jih politika poskuša razdeliti.

Na odprtju razstave je bil med prisotnimi tudi ameriški sodobni umetnik, aktivist in ustanovitelj OBEY Clothing Shepard Fairey, znan po plakatih Hope za predsedniško kampanjo Baracka Obame. Ulična umetnost mu je blizu, ker združuje družbo z velikodušnim duhom, je dejal za AFP in dodal, da je "ravno tisto, zaradi česar ljudje razmišljajo o skupni človečnosti in ne o sebičnem protekcionizmu, dragoceno".

"Pariz utrjuje svojo pionirsko podobo kot nepogrešljivo zbirališče največjih francoskih in mednarodnih umetnikov močnega gibanja, ki izziva status quo," je dejal kustos razstave in direktor francoske galerije Itinerrance Mehdi Ben Cheikh. Kustosinja razstave je tudi direktorica Petit Palais Annick Lemoine.