Slovenija 18.6.2024 9:00

V Galeriji Equrna razstava Boštjana Novaka in Jureta Zadnikarja

Ljubljana, 18. junija - V Galeriji Equrna bodo drevi odprli razstavo Boštjana Novaka in Jureta Zadnikarja z naslovom Odmev odnosov. Kipar in slikar gojita ustvarjalno zavezništvo še iz časov študija na akademiji. Pričujoča razstava je nastajala ločeno in ni imela natančnega vsebinskega okvira. Znano je bilo le, da bo Novak kiparil človeka, Zadnikar pa slikal krajino.

Kot so zapisali v Galeriji Equrna, oba avtorja občudujeta navidez preprost, vsakdanji svet - svet kot tak, brez izrazitih vsebin in pomenov. Prepričana sta, da lahko ta v svoji prepletenosti najrazličnejših odnosov preseneti in odmeva v domišljeni kompozicijski strukturi. Zanima ju splet podobe z likovnim, kjer pa se izogibata premočnim rezom in nočeta, da bi ritmični ustroj in številni kontrasti v njunih delih učinkovali kot razgradnja ali boleče neskladje, pač pa naj med seboj zaživijo in (po)ustvarijo dober kraj - evtopijo.

Novak se je rodil leta 1966 v Ljubljani. V letih 1987-91 je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO), kjer je leta 1992 diplomiral. Živi in dela v Ljubljani.

Zadnikar se je rodil leta 1968 v Ljubljani. V letih 1987-91 je študiral slikarstvo na ALUO. Leta 1995 je na isti ustanovi zaključil tudi podiplomski študij slikarstva. Leta 1994 je bil v Solunu kot štipendist programa Tempus. V šolskem letu 1994-95 je bil asistent za risanje na ALUO. Od leta 1997 živi v Kassandriji v Grčiji, kjer otroke poučuje likovnosti. Leta 1993 je prejel priznanje, leta 1999 pa drugo nagrado na razstavah Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Razstava bo na ogled do 24. julija.