Slovenija 20.6.2024 8:00

V Divači začetek 23. festivala Sanje

Divača, 20. junija - S simpozijem o enem najstarejših filozofskih besedil Vzhoda - Svetasvatara Upanisadi se bo dopoldne v Divači začel festival Sanje, ki ga že 23. leto z drugimi prireditelji pripravlja založba Sanje. Festival bo na Krasu, glavni prizorišči bosta Kongresni center parka Škocjan in vrt Pr' Nanetovih, kresni večer pa bodo preživeli pred Divaško jamo.

Ljubljana. Založba Sanje, Hiša sanjajočih knjig. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Založba Sanje, Hiša sanjajočih knjig.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so napovedali organizatorji, se bo na Krasu "zasvital že 23. festival Sanje", ki od svojih začetkov leta 2002 v parku Zvezda v Ljubljani "vije zlato nit temeljnih vprašanj človekove in planetarne biti: vprašanje smisla, ustvarjalnosti, spoznavnosti, etike, lepote".

Kot so poudarili pri Sanjah, "smo v obdobju, ko se dramatično zaostrujejo nasprotja v trenutno prevladujoči civilizaciji, ki predstavlja skrajno obliko izkoreninjenja izvornosti in nravnosti posameznikov, skupnosti, narodov, kultur, ljudstev. Protislovja, ki se na mnogih ravneh kažejo z vse večjo jasnostjo, od nas terjajo, da se ustavimo in razmislimo o tem, kako smo se znašli tu, kjer smo, in kam vodijo poti v prihodnost".

Letošnji festival bodo tako pričeli na poletni solsticij s simpozijem "o enem najstarejših filozofskih in najlepše kozmično uglašenih besedil Vzhoda, Svetasvatara Upanisadi", na katerem bodo gostili fizika, kozmologa in ravnatelja Inštituta za kozmologijo in filozofijo narave Petra Pavlovića. V petek in konec tedna bodo nadaljevali s poezijo, jutranjimi pogovori ob knjigah in izbrano glasbo, plesom in kresom. Festivalsko dogajanje na Krasu bodo sklenili v nedeljo s pravljično vasjo za otroke vseh starosti.

Festivalski dogodki se bodo vrstili v Kongresnem centru parka Škocjan, zatočišče pred poletnim soncem pa bodo iskali na vrtu Pr' Nanetovih. Tu bodo potekali jutranji pogovori o knjigah, večerni koncerti, pesniški večeri, srečanje s pohodniki za Palestino in pravljična vas, so sporočili iz založbe. Le v soboto, "bomo na kresni večer na drugem prizorišču - kresovali bomo na jasi pri Divaški jami", so še napovedali.

Na predvečer festivala je pod okriljem založbe Sanje v Cankarjevem domu potekal literarni predvečer z glasbenikom in pisateljem Igorjem Krivokapičem, ki je predstavil svoj roman A: Simfonija v besedah, ki uvaja romaneskno trilogijo.