Na hitro prelistano 22.6.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. junija - Založba Pivec je izdala roman Erika Woutersa z naslovom Cunami v glavi, ki ga je prevedla Stana Anželj, KUD Police Dubove pa knjigo Wittgensteinova predavanja prevajalke Varje Štrajn. Založba Miš je za najmlajše izdala knjigo Vse živali družine Cmok Mateje Gomboc z ilustracijami Marte Bartolj.

Ljubljana. Knjiga Vse živali družine Cmok avtorice Mateje Gomboc. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vse živali družine Cmok avtorice Mateje Gomboc.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Wittgensteinova predavanja avtorice Alice Ambrose. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Wittgensteinova predavanja avtorice Alice Ambrose.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Cunami v glavi avtorja Erika Woutersa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cunami v glavi avtorja Erika Woutersa.
Foto: STA

CUNAMI V GLAVI - NEKOLIKO DRUGAČEN POGLED NA ŽIVLJENJSKE PRIGODE

Dan ima motnjo avtističnega spektra in se vsak dan srečuje z novimi težavami. V domači kleti z igralnimi kompleti Playmobila zgradi dva svetova. Prvi je Vadbeni svet, v katerem posnema in vadi situacije iz resničnega sveta, drugi pa Čudežni svet, v katerem išče odgovore na vprašanja o življenju z izmišljevanjem zgodb, so o knjigi zapisali založniki. Danu ob strani stojijo pisatelj, ki je tudi njegov učitelj, prijatelji, sestra, mama in dekle Norah, ki mu pomagajo skozi viharne cunamije v njegovi glavi. Knjiga bralcem približa drugačno doživljanje.

Wouters je kot otrok odkril ljubezen do gledališča, jezika in glasbe, ko je nastopil v Mozartovi Čarobni piščali. Postal je dramski igralec, režiser, skladatelj in glasbenik pri različnih gledaliških skupinah. Je ustanovitelj in umetniški vodja gledališča Theater Stap, ki vključuje osebe z dodatnimi potrebami. Za potrebe dela v gledališču je napisal številna besedila in scenarije, ki so navdihnili njegovo pisateljsko delo. Je avtor uspešne serije knjig za otroke Jules in romanov Andersom in Malak.

Anželj (1984) prevaja iz mnogih jezikov, med drugim iz nemškega, francoskega, nizozemskega in flamskega. Njen prevod romana Vreščji mojster se je leta 2014 uvrstil na častno listo IBBY.

WITTGENSTEINOVA PREDAVANJA - ZAPIS PROFESORJEVIH POGLOBLJENIH MISLI

Knjiga Wittgensteinovih predavanj preko zapiskov njegovih slušateljic Alice Ambrose in Margaret MacDonald od leta 1932 do 1935 pojasnjuje vez med Wittgensteinovo zgodnjo in pozno filozofijo. V predavanjih Wittgenstein načenja teme, ki jih razvije in podrobneje razdela v poznih delih, kot so gramatična pravila, jezikovne igre, pomen besed, solipsizem, kavzalnost, verifikacija, narava stavka in kritika Avguštinove filozofije.

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) se je do štirinajstega leta šolal doma v družini osmih otrok, nato študiral matematiko in naravoslovje v avstrijski šoli, kasneje pa še dve leti strojništvo v Berlinu. Leta 1908 se je v Angliji vključil v aeronavtične raziskave. Na Univerzo v Manchestru se je vpisal kot študent raziskovalec in delal v inženirskem laboratoriju. Po seznanitvi s knjigo Bertranda Russlla Zakonitosti matematike je leta 1911 to univerzo zapustil, da bi skupaj z Russllom proučeval matematično logiko v Cambridgeu. Kasneje se je umaknil v osamo, da bi lahko v miru raziskoval logiko. Leta 1936 je začel pisati svoje drugo najpomembnejše delo, Filozofske raziskave, in kmalu postal profesor filozofije na Univerzi v Cambridgeu. Filozofske raziskave je dokončal leta 1949 in naročil, da izidejo po njegovi smrti. Umrl je leta 1951 za rakom. Filozofske raziskave so bile objavljene leta 1953.

Štrajn je knjigo prevedla in zanjo napisala spremno besedo. Kot raziskovalka na področju filozofije je napisala številne znanstvene članke ter monografije in predavala na univerzah doma in v tujini.

VSE ŽIVALI DRUŽINE CMOK - RAZIGRANA ZGODBA O PRIJATELJSTVU MED DEKLICO IN NJENIMI HIŠNIMI LJUBLJENČKI

Deklica Pija z družino živi v bloku sredi mesta. Želi si hišnega ljubljenčka, vendar mama želji na začetku nasprotuje. Čez čas se mami ob občasnem druženju z živalmi ideja o hišnem ljubljenčki ne zdi več napačna, oče pa v bistvu nikoli ni imel nič proti. Prav kmalu družina šteje toliko človeških in živalskih družinskih članov, da bi jim prav prišla selitev v hišo, so zapisali pri založbi Miš. Vedra in pisana ilustrirana knjiga bo nagovorila vse mlade ljubitelje živali. Avtorica s hudomušno pripovedjo o deklici sporoča, da moramo biti vztrajni, včasih pa nam na pomoč priskoči kakšno naključje.

Gomboc (1964) je pisateljica, prevajalka in publicistka. Leta 1988 je na Filozofski fakulteti diplomirala kot profesorica slovenskega in italijanskega jezika. Veselje do življenja izraža v knjigah za najmlajše in romanih za odrasle, napisala je tudi več učbenikov za učenje slovenskega jezika v srednjih šolah. Za svoj roman Balada o drevesu je prejela nagrado desetnica za najboljše mladinsko delo.

Bartolj (1979) je leta 2016 magistrirala s področja ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Za avtorsko knjigo Kje si? je prejela več priznanj doma in v tujini. Svoja dela je že predstavila na več razstavah.