Slovenija 25.6.2024 7:00

V Mariboru začetek JazzLenta

Maribor, 25. junija - S koncertom Alfredo Rodriguez Tria se v Mariboru drevi začenja festival JazzLent. Kot obljubljajo organizatorji, bo vzpostavil dialog stilov in vplivov ter ponudil vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti.

Kubanski pianist Alfredo Rodriguez bo z Yarelom Hernandezom (električni bas) in Michaelom Olivero (bobni) v Minoritih gostoval prvič. Je nominiranec za nagrado grammy, za seboj ima šest samostojnih albumov. Najnovejši Coral Way navdih išče v kulturnem talilnem loncu Miamija ter predstavlja mešanico salse, timbe in reggaetona. Quincy Jones, Chick Corea, Wayne Shorter, Richard Bona in Cimafunk so le nekatera imena, s katerimi sodeluje ta vsestranski glasbenik.

V sredo bodo nastopili Istambul Session, turška senzacija s podpisom Ilhana Ersahina, ki s fuzijskim jazzom 21. stoletja osvaja svetovne odre. S projektom Istanbul Sessions se je Ersahi posvetil stičišču vzhodne in zahodne glasbe. Člani skupine sodijo med najboljše glasbenike, kar jih premore Turčija.

Na festival prihaja tudi malijska kraljica afropopa Fotoumata Diwara, katere z emocijami nabiti vokal seže v srce, naelektrena atmosfera in fantastična produkcija pa zagotavljata najboljše, kar ta hip ponuja svetovna glasbena scena. Njen glasbeni prvenec Fatou je izšel pred dobrim desetletjem in v tem času se je utrdila kot ena ključnih pevk afropopa mlajše generacije. Pesmi velikokrat poje v jeziku bambara, uradnem jeziku Malija, praviloma govorijo iskreno zgodbo o ljubezni in trpljenju njene domovine ter prebivalcev.

Iz Francije prihaja kvartet Festen. Razvili so povsem samosvoj glasbeni jezik. Glasbeno se navdihujejo v svetu filma, zvočno pa predvsem pri rock skupinah iz 90. let minulega stoletja. Doslej so posneli štiri albume, ki koreninijo v filmskih mojstrovinah Thomasa Vinterberga in Stanleyja Kubricka, ter najnovejšega Replicant, v katerem predstavljajo svoj pogled na distopično klasiko filma Iztrebljevalec. Na koncertu bo zazvenela glasba iz filmov Široko zaprte oči, 2001: Vesoljska odiseja, Izžarevanje, Popolna bojna oprema, Dr. Strangelove in Iztrebljevalec.

Za z energijo nabit zaključek bodo 29. junija poskrbeli Sonido Gallo Negro iz Mexico Cityja. Njihovi koncerti že skoraj 15 let veljajo za posebno avdiovizualno doživetje. Skupina na psihedeličen način odprašuje vintage žanre Latinske Amerike, kot so amazonska cumbia, peruvijska chicha, huayno, cumbia sonidera, boogaloo, mambo in cha cha cha. K temu je treba dodati še divje surf-rock kitare, garažno estetiko filmskih grozljivk, ritualne poganske maske ter video, ki ga med koncertom v živo riše Dr. Alderete, so še zapisali organizatorji.