Slovenija 26.6.2024 10:58

Kustosinja in raziskovalka Chus Martinez umetniška vodja 36. grafičnega bienala Ljubljana

Ljubljana, 26. junija - Za umetniško vodjo 36. grafičnega bienala Ljubljana je bila imenovana priznana kustosinja, predavateljica in raziskovalka Chus Martinez, so sporočili iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Grafični bienale bo v 36. izdaji potekal od 6. junija do 12. oktobra 2025.

Chus Martinez se je rodila v Španiji. Je filozofinja in umetnostna zgodovinarka. Trenutno je predstojnica inštituta Institute Art Gender Nature pri Akademiji za umetnost in oblikovanje Basel FHNW v Švici in kustosinja pri TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary.

Je članica uprave CIMAM (Mednarodnega odbora za muzeje) in svetovalnih odborov številnih mednarodnih umetniških ustanov, kot sta Castello di Rivoli v Torinu in Deutsches Historisches Museum v Berlinu. Bila je glavna kustosinja v muzeju El Museo Del Barrio v New Yorku in predstojnica oddelka pri documenti 13.

Pred tem je bila glavna kustosinja v MACBA v Barceloni in direktorica Frankfurter Kunstverein. Pripravila je veliko razstav in publikacij o sodobni umetnosti. Je predavateljica in avtorica številnih kataloških besedil in kritičnih esejev, poleg tega redno piše za mednarodne umetniške revije.

Ob razkritju imenovanja Chus Martínez je umetniška vodja in direktorica MGLC Nevenka Šivavec povedala: "Grafični bienale Ljubljana s 36. izdajo praznuje svojo 70-letnico in veseli nas, da bo ob tem resnično častitljivem jubileju z nami Chus Martinez."

"Verjamemo, da je njena vizija zelo pomembna za ljubljanski bienale v tem zgodovinskem trenutku. Chus Martinez si upa razmišljati o umetnosti prek čustev in v povezavi z naravo, spolom in tehnologijo, pogosto tudi v prihodnjiku, saj je vedno navdušena nad možnimi konteksti, v katerih bodo prihodnji umetniki lahko ustvarjali. S preizpraševanjem tega, komu je umetnost namenjena in koga naslavlja, drzno izstopa iz kokona sodobne umetnosti in si zna zamisliti tudi občinstvo, ki ne more ali noče vzpostaviti nobenega odnosa s kulturno produkcijo ali pa je od nje povsem odtujeno," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Chus Martinez pa je ob prevzemu vloge umetniške vodje ljubljanskega bienala povedala: "Lokalni bienali bolj kot kadarkoli prej igrajo bistveno vlogo, ko gre za nudenje modelov razstavljanja, ki so zmožni motivirati umetnike, a tudi poživiti družbene skupnosti okoli nas. Grafična umetnost je drugo ime za žanr, katerega cilj je posredovati zgodbe in vrednote, ki jih potem kolektivno interpretiramo, in jim dati glas. Ker živimo na robu velikega razkola, se moramo osredotočiti na ustvarjanje prostora v kulturi, ki bo zmožen zmanjšati jezo in zamere in izzvati izkušnjo sprave. Zelo sem počaščena, da mi je bila dana ta edinstvena priložnost."

Grafični bienale Ljubljana je bil ustanovljen leta 1955 in bo s prihajajočo izdajo praznoval 70-letnico. S svojimi dejavnostmi je Ljubljano in slovensko umetnost umestil v globalni kontekst, vplival na razvoj številnih podobnih dogodkov po svetu in ustvaril dejavno mrežo za izmenjavo izkušenj na področju grafične umetnosti.