Slovenija 27.6.2024 8:00

Kamerat predvaja delavske filme v rudniškem rovu

Hrastnik, 27. junija - S koncertom zasedbe Laibach bodo drevi odprli četrto izdajo filmsko-delavskega festivala Kamerat, ki bo trajal do nedelje. Letošnji program Kamerata vključuje nabor 26 filmov, s katerimi bodo obeležili 90. in 10. obletnico stavk zasavskih rudarjev. V ospredju so francoski filmi.

Hrastnik. Festival delavskega filma Kamerat. Foto: Kamerat Arhiv Kamerat

Hrastnik.
Festival delavskega filma Kamerat.
Foto: Kamerat
Arhiv Kamerat

Tako kot lani bodo filme predvajali v rudniškem rovu in kompresorski postaji, iz katere se je še pred dobrim desetletjem v rudnik dobavljalo komprimiran zrak za pogon delovnih strojev. Za letošnje dogajanje na prostem so izbrali nekdanjo rudarsko kolonijo, kjer so pred leti bivale knapovske družine. Odprtja se bo udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Francijo so izbrali za letošnjo državo v fokusu. Na festivalu bodo predvajali film Vseeno mi je režiserjev Emmanuela Marreja in Julie Lecoustre, ki je bil pred nekaj leti uvrščen na program filmskega festivala v Cannesu, drami Štiri minute na sobo režiserja Emmanuela Carrerea in Zakon trga režiserja Stephanea Brizeja ter kratki film Čas je potekel v režiji Camille Lugan.

V petek bodo prikazali dva sklopa kratkih filmov. V prvem je med drugim na sporedu švedski film Rožnati voznik v režiji Daniela Aguirreja, v drugem pa slovensko-makedonska koprodukcija Zemlja režiserja Alexa Cvetkovega. Na petkovem sporedu je tudi film Slike iz življenja udarnika, ki mu sledi pogovor z direktorjem fotografije Karpom Godino.

V soboto bo na ogled še tretji sklop kratkih filmov, v katerem bo med drugim predvajan štiriminutni film Filmski obzornik 19/1: Delo rudarjev na razstavi (1947) v režiji Franceta Jamnika. V Koloniji bodo predvajali tudi srbski film Stekleničarji režiserja Nemanja Vojinović, po katerem bodo gledalci lahko prisluhnili pogovoru z ustvarjalci filma.

Zadnji dan bodo poleg celovečernih predvajali še četrti sklop kratkih filmov, med njimi je Zaklad v dolini režiserja Jožeta Pogačnika. Po projekciji filma Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta sledi še pogovor z ustvarjalci.

Poleg ogleda filmov so navzočim na voljo različne delavnice in okrogle mize, kot sta Upor! ter Zgradimo boljši svet - prihodnost je zelena!.

Na festivalu sodelujejo z več delavsko-industrijskimi kraji po Sloveniji, kar so že lani poimenovali Kamerati kameratom. Projekcije filmov selijo še v Trbovlje, Idrijo, Litijo, Celje in Velenje.

Festival Kamerat organizira Kulturno rekreacijski center Hrastnik z Občino Hrastnik ob sofinanciranju Slovenskega filmskega centra. Letošnja novost festivala je rudarska tura, na kateri si bo ob spremstvu lokalnega vodnika mogoče ogledati rudarske prostore in muzej.