Na hitro prelistano 29.6.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. junija - Mladinska knjiga je izdala roman Richarda Osmana z naslovom Zlu za petami prevajalke Jerce Kos, Založba Litera pa knjigo Marjana Žiberne Nesojena kučma z ilustracijami Matjaža Fuchsa. Pri Založbi Miš sta izšli dve knjigi Sever in jug avtorice Elizabeth Gaskell v prevodu Mete Osredkar.

Ljubljana. Knjiga Seved in jug avtorice Elizabeth Gaskell. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Seved in jug avtorice Elizabeth Gaskell.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nesojena kučma avtorja Marjana Žiberne. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nesojena kučma avtorja Marjana Žiberne.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Zlu za petami avtorja Richarda Osmana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zlu za petami avtorja Richarda Osmana.
Foto: STA

ZLU ZA PETAMI - ZLOČINSKA SKRIVNOST, KI JO JE POTREBNO RAZVLOZLATI

Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron niso čisto navadni upokojenci. Ne dišijo jim družabne igre, ne zanima jih učenje tujih jezikov in pogovori o boleznih so jim mrzki. Raje razvozlavajo stare nerešene umore in tako razgibavajo male sive celice. Medse vabijo upokojene sodnike, kirurge in druge izvedence ter se pri detektivskem delu imenitno zabavajo, so zapisali pri založbi. Knjiga je četrti del serije Četrtkov klub za umore.

Starega prijatelja, ki se je ukvarjal s starinami, je nekdo ubil, izginil pa je tudi nevaren paket, ki ga je varoval. Ko se tolpa raziskovalcev poda v akcijo, se srečuje s ponarejevalci umetnin, spletnimi goljufi in preprodajalci mamil, pa tudi z bolečino izgube. Število trupel narašča, paket še vedno manjka, težave pa jim neomajno sledijo, so še zapisali.

Osman (1970) je britanski televizijski voditelj, komik, režiser in producent, ki je s prvencem Četrtkov klub za umore postavil nove svetovne prodajne rekorde. Duhovita kriminalka je kraljevala na vseh svetovnih lestvicah in leto dni zatem dobila nadaljevanje Mož, ki je umrl dvakrat, ki je ponovilo uspeh prve knjige, Zlu za petami pa je že četrti del.

NESOJENA KUČMA - SPOJ DIHANJA ČLOVEŠKIH IN ŽIVALSKIH BITIJ

Nesojena kučma je srečališče leposlovja, publicistike, biologije in ekologije, spominov, literarne zgodovine in gastronomije. Avtor opusti hladno in neženirano opazovanje ter raziskuje odnose z ljudmi in živalmi, so zapisali pri Literi. Informativna, humorno in hkrati skrajno resno spisana knjiga ponuja branje, ki živali in ljudi v času perečih vprašanj ekologije in scientističnega pogleda v svet umešča na drugačen način.

Žiberna (1968) je pisatelj, novinar, avtor turističnih vodnikov, pisec različnih besedil, revijalni in knjižni urednik. Ko je bil zaposlen v turizmu, se je sočasno ukvarjal s pisanjem in urejanjem, čemur se je zadnja leta povsem posvetil. Za različne časopise in revije je napisal številne reportaže in intervjuje, je avtor sedmih leposlovnih knjig in petih turističnih vodnikov, med katerimi je tudi vodnik po Sloveniji.

SEVER IN JUG - ZA KNJIŽNE MOLJE, KI OBČUDUJEJO PREVZETNOST IN PRISTRANOST

Sever in jug so kritiki po slogu in vsebini primerjali s Prevzetnostjo in pristranostjo pisateljice Jane Austen. V zgodbi se prepletajo odgovori na družbene napetosti in konflikte svojega časa v solidarnosti, sočutju in osebnem odnosu. Margaret Hale premaga predsodke do trgovcev in tovarnarjev, John Thornton pa začne v delavskem razredu, ki je v nasprotju z določenimi stereotipi tistega časa upodobljen z razumevanjem in naklonjenostjo do ljudi.

Gaskell (1810-1865) je bila britanska pisateljica in biografinja viktorijanske dobe. Njeni romani ponujajo podroben portret življenja številnih slojev viktorijanske družbe, vključno z zelo revnimi. Med drugim je napisala pet romanov, več kot 30 kratkih zgodb in dve zbirki poezije. Sever in jug je eno njenih najbolj znanih in priznanih del.