Slovenija 27.6.2024 8:30

Letošnja Ana Desetnica vabi na ulice 14 mest

Ljubljana, 27. junija - Že 27. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo trajal do 7. julija, letos v 11 dneh vabi v 14 mest. Več kot sto nastopajočih iz 15 držav bo skupno na 41 prizoriščih pripravilo 40 predstav in 94 dogodkov. Ali z drugimi besedami, pripravili so 71 ur atraktivnega interaktivnega festivalskega programa.

Ljubljana. Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica v Ljubljani.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ana Desetnica bo letošnjo pot po Sloveniji začela drevi v najstarejšem desetničarskem mestu, na prenovljenem Lentu v Mariboru, in jo zaključila pri najmlajšem članu festivalske družine v Tolminu. Vmes bo mednarodni festival uličnega gledališča gostoval še v drugih, že vrsto let mu zvestih mestih. Poleg glavnega mesta Ljubljana bo tako festival vabil še na ulice Novega mesta, Logatca, Ilirske Bistrice, Slovenj Gradca, Nove Gorice, Sežane, Kranja, Krškega, Izole, Gornje Radgone in Kamnika.

Programski vrhunec se bo tudi letos odvil v slovenskem glavnem mestu, kjer festival že skoraj tri desetletja spreminja javne površine v ožjem in širšem središču prestolnice v oder performativnih umetnosti ter prostor srečevanja in druženja. Dolgoročni cilj festival je sicer pripeljati festivalski program ter (raz)širiti festivalsko vzdušje v vse ljubljanske mestne četrti. Letos pri zasledovanju tega cilja tako začenjajo s Šiško.

V Ljubljani bo imel festival zaradi tega dva prostorska fokusa. Prvi del, ki bo od od 1. do 4. julija, se bo odvil v središču mesta, drugi, ki bo od 4. do 7. julija, pa v dveh soseskah v Šiški ter okoli t. i. Prekomorcev, stavbe na Trgu prekomorskih brigad 1, kjer imajo svoje prostore raznolike nevladne organizacije s področja kulture, sociale ter drugih podobnih neprofitnih dejavnosti.

Oba dela programa bodo na sredini festivala, 4. julija, povezali s potohodom, oziroma s skupnim popotovanjem umetnikov in obiskovalcev iz centra do Šiške, ki se bo odvilo v obliki velike povorke.

Celoten program festivala je dostopen prek povezave sta.si/qDoxGJ.