Slovenija 27.6.2024 11:18

Humor in reševanje družbenih vprašanj na letošnjem filmu pod zvezdami

Ljubljana, 27. junija - Na Grajskemu griču bo od 11. julija do 3. avgusta potekal tradicionalni Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor poleti pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad. Predvajali bodo 24 filmov, med uspešnicami bo na ogled šest premier oziroma predpremier, slovenski film in slovenska manjšinska koprodukcija.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: DG/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: DG/STA
Arhiv STA

Program filma pod zvezdami na grajskem dvorišču bo v četrtek, 11. julija, odprl finski film Jesensko listje (Kuolleet lehdet) režiserja Akija Kaurismakija, ki je zanj prejel nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film leta. Pospremila ga bo predpremiera kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati Nebojše Slijepčevića, dobitnika letošnje zlate palme za najboljši kratkometražec.

V torek sledi druga predpremiera, italijanska komična drama Jutri je še en dan (C'e ancora domani) režiserke Paole Cortellesi, dva dni kasneje pa iranska romantična komedija Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man), ki po besedah režiserjev Maryam Moghadam in Behtasha Sanaeeha slavi ženske, življenje in svobodo. Film je bil del letošnjega tekmovalnega programa Berlinala.

Z letošnjega Cannesa prihaja film, ki ga je zrežirala umetna inteligenca, so zapisali pri Kinodvoru. Pri francoskem filmu Drugo dejanje (Le deuxieme acte), ki bo na t.i. Peugeotovi predpremieri na ogled v četrtek, 25. julija, je sodeloval režiser, scenarist in fotograf Quentin Dupieux, ki se je uveljavil kot zvezdnik absurdnih komedij.

Eden od pričakovanih filmov letošnjega leta je predpremiera Odrešitve za začetnike slovenske režiserke Sonje Prosenc. Celovečerec, ki raziskuje sodobna družbena vprašanja, je imel v začetku junija svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku.

Za zaključek filma pod zvezdami bo 3. avgusta predpremierno na ogled film Kneecap režiserja in scenarista Richa Peppiatta, v katerem člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe in v predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in hip-hopa, kot so zapisali pri Kinodvoru, na svojevrsten način pozivajo k zaščiti svojega maternega jezika.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. Vstopnice gredo v prodajo danes, tudi v Kinodvoru.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade in bo predvajana naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji, so še sporočili iz ljubljanskega mestnega kina.