Svet 30.6.2024 5:30

Znan bo letošnji dobitnik nagrade Ingeborg Bachmann

Celovec, 30. junija - Ob koncu 48. dnevov literature v nemškem jeziku bodo danes v Celovcu podelili nagrado Ingeborg Bachmann. Med 14 kandidati za nagrado je letos slovenska avtorica in violistka Tamara Štajner, ki se je žiriji in občinstvu predstavila v soboto z besedilom o kompleksnem odnosu med mamo in hčerko na podlagi jugoslovanske zgodovine.

Avstrija, Celovec. Celovec, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Kip Marije Terezije. Foto: Anže Malovrh/STA

Avstrija, Celovec.
Celovec, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške.
Kip Marije Terezije.
Foto: Anže Malovrh/STA

Avstrija, Celovec. Celovec, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Zmajev vodnjak na Novem trgu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Avstrija, Celovec.
Celovec, glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške.
Zmajev vodnjak na Novem trgu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

O svojem besedilu je Štajner za STA povedala, da gre za večplastno zgodbo, za notranji monolog hčerke, ki nagovarja svojo mamo, besedilo pa je prepleteno s spomini, vizijami, občutki sedanjosti in se dotakne tudi vojn na Balkanu.

Štajner, ki živi na Dunaju, se je na letošnjih dnevih literature v nemškem jeziku predstavila na povabilo avstrijske literarne kritičarke Brigitte Schwens-Harrant.

Štajner se je rodila leta 1987 v Novem mestu. Odraščala je v Krškem. Študij viole je zaključila na dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Marca 2022 je pri nemški založbi Das Wunderhorn izšla njena prva pesniška zbirka Schlupflöcher (Špranje). Lani, leto dni po izdaji pesniške zbirke, je pri isti založbi izšel njen romaneskni prvenec Raupenfell (Goseničina koža), ki je navdušil kritike.

Skupno se letos za nagrado Ingeborg Bachmann poteguje osem avtoric, pet avtorjev in nebinarna oseba. Letošnjega prejemnika nagrade Ingeborg Bachmann bo v skladu s tradicijo na zadnji dan razglasila sedemčlanska mednarodna žirija pod vodstvom avstrijskega literarnega kritika Klausa Kastbergerja.

Nagrado mesto Celovec podeljuje od leta 1977 v spomin na pisateljico Ingeborg Bachmann. Velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemško govorečem svetu. Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap in leta 2022 slovenska pisateljica Ana Marwan.

Pisateljica in pesnica Ingeborg Bachmann se je rodila 25. junija 1926 v Celovcu in umrla 17. oktobra 1973 v Rimu. Znana je tudi pod psevdonimom Ruth Keller. Velja za eno izmed najpomembnejših nemško pišočih avtoric 20. stoletja.

Poleg glavne nagrade Ingeborg Bachmann mesta Celovec, ki je vredna 25.000 evrov, bodo tudi letos podelili še nagrado Nemškega radia v vrednosti 12.500 evrov, nagrado KELAG v vrednosti 10.000 evrov, nagrado 3sat v vrednosti 7500 evrov in nagrado občinstva, ki je vredna 7000 evrov in vključuje tudi pisateljsko štipendijo mesta Celovec.