Slovenija 28.6.2024 12:19

Kvartet Tivona Pennicotta nocoj odpira 27. Mednarodno srečanje saksofonistov

Nova Gorica, 28. junija - Med 28. junijem in 5. julijem bo v Novi Gorici potekalo že 27. Mednarodno srečanje saksofonistov, ki bo letos gostilo kar šest mednarodno priznanih saksofonistov. Srečanje nocoj odpira kvartet Tivona Pennicotta iz New Yorka.

Ljubljana. Saksofonisti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Saksofonisti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Newyorčan Tivon Pennicott, ki bo s svojim prvim nastopom v Sloveniji na Ploščadi Silvana Furlana odprl novogoriški festival z najdaljšo tradicijo v mestu, je eden najbolj iskanih tenorskih saksofonistov nove generacije. V svojem unikatnem slogu združuje jazz z afrofuturizmom. Prvi nastop na slovenskih tleh bo izvedel s svojim kvartetom, v katerem sodelujejo kontrabasist Dean Torrey in bobnar Kenneth Salters, na klavirju pa bo Idrisa Fredericka zamenjal slovenski pianist, multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer in producent Marko Črnčec.

Na področju jazza se bo v sklopu srečanja poleg Pennicotta predstavil še Italijan Pasquale Calo, na klasičnem saksofonu pa bodo prvič na slovenskih tleh nastopili kar štirje mednarodno uveljavljeni in zelo iskani saksofonisti. To so Francoz Sandro Compagnon, Španec Xavier Larsson Paez, Italijan Alessandro Malagnino in Rus Nikita Zimin, ki so sicer tudi mentorji na delavnici klasičnega saksofona znotraj letošnje poletne šole SAXGO24.

Osemdnevni festival se bo sklenil 5. julija s koncertom udeležencev in mentorjev Poletne šole saksofona. Na tak način želijo organizatorji mladim saksofonistom ponuditi možnost nastopa na koncertnem odru, kar je za marsikaterega udeleženca tudi prva izkušnja koncertiranja na festivalskem prizorišču.

Letošnji festival bo potekal na več prizoriščih v Novi Gorici in okolici, in sicer na Ploščadi Silvana Furlana, v dvorani gradu Kromberk, dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica, terasi SNG Nova Gorica in veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Skupaj bo festival gostil osem koncertov, vsak večer enega. Vsi koncerti, z izjemo zaključnega, ki bo ob 18. uri, bodo ob 21. uri, prav tako pa je obisk vseh brezplačen. V primeru slabega vremena bodo koncerti na prostem prestavljeni v Malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica.