Slovenija 2.7.2024 6:00

Začetek Prangerja s konceptualno razpravo o poeziji in šali

Ljubljana, 2. julija - Na Vodnikovi domačiji Center se bo drevi ob 19. uri z razpravo na temo poezije in šale pričel 21. Pranger - festival kritike, prevoda in branja poezije. Dogajanje se bo nato preselilo v Rogaško Slatino, kjer bodo potekale kritiške razprave. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo podelilo Stritarjevo nagrado obetavnemu kritiku ali kritičarki.

Ljubljana. Logotip Festivala Pranger. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Festivala Pranger.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Na konceptualni razpravi se bosta moderatorki Ajdi Bračič v pogovoru pridružila pesnica Andreja Štepec ter kritik in pesnik Blaž Iršič.

Kot vsako leto je festival posvečen kritiškemu pretresanju izbrane poezije. Letos so v vlogi kritikov Silvija Žnidar, Luka Benedičič in Jelka Kernev Štrajn, ki so izbrali vsak po tri avtorice in avtorje novo izdanih pesniških zbirk.

Benedičič je za kritiške razprave izbral zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo Miljane Cunte, ki je zanjo prejela letošnjo nagrado Prešernovega sklada. Izbral je tudi zbirki Od točke nič Tonje Jelen in Z luknjami v prepihu pesnice Lare Božak.

Kernev Štrajn je za festival izbrala zbirko Ampak, kdo? Nine Dragičević, Tuskulum Denisa Škofiča in Pot z Unij in naprej pesnika Primoža Reparja, ki se je pod svoje delo podpisal s psevdonimom Zdrav Ko Riba. Žnidar je v svoj izbor razpravljanja o pesniških zbirkah uvrstila zbirke Jabk Vesne Liponik, To se ne pove pesnice, prevajalke ter raziskovalke glasu Ane Pepelnik in Večerna zora Matjaža Zorca.

V petek bodo podelili še Stritarjevo nagrado za obetavnega kritika ali kritičarko.