Slovenija 1.7.2024 7:30

Začenja se 29. Festival Bled

Bled, 1. julija - Z odprtjem razstave Od portreta do karikature bratov Poklukar in predstavo Iztoka Mlakarja se drevi ob 19.30 v Festivalni dvorani na Bledu začenja tradicionalni, 29. Festival Bled. Mednarodni glasbeni festival bo na treh različnih lokacijah na Bledu do 14. julija ponudil 14 koncertnih dogodkov.

Bled. Festivalna dvorana Bled, vhod. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Festivalna dvorana Bled, vhod.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Zavoda za kulturo Bled, ki festival organizira skupaj z društvom Kulturni hram, letošnji festivalski mozaik sestavljajo koncertni večeri na različnih blejskih lokacijah, mojstrski tečaji za mlade glasbenike, goslarska delavnica mojstra iz Cremone in slikarska razstava bratov Poklukar v času festivala. V dveh tednih se bo zvrstilo 14 koncertnih dogodkov v Festivalni dvorani Bled, cerkvi sv. Martina in Grand Hotelu Toplice.

"Poleg klasičnih in jazzovskih koncertov smo letos veliko pozornosti posvetili poeziji, šansonu, komediji, jazzu, celo terapiji za pare in odlični etno zasedbi Armenian Spirit, ki je projekt genialnega pianista Karena Asatriana. Vse skupaj pa v tem smislu povezuje slikarska razstava bratov Poklukar Od portreta do karikature," je program festivala povzel umetniški vodja Jernej Brence.

Festival bodo odprli z razstavo, na kateri se s svojimi likovnimi deli predstavljajo bratje Poklukar. Nekdanja uspešna biatlonca Jože in Matjaž Poklukar sta postala prepoznavna karikaturista, Primož Poklukar pa svoje likovno znanje že 20 let prenaša na mladi rod kot učitelj likovne umetnosti na Osnovni šoli Gorje. Razstava bo ponudila vpogled v svet portreta, karikature in razlik med njimi.

Na gala otvoritvi festivala bo na ogled tudi najnovejša predstava Iztoka Mlakarja Pegule. Komedija v tradiciji commedie dell'arte obljublja duhovite dialoge in songe, režira pa jo Vito Taufer. Prav tako se danes začenja prvi mojstrski tečaj za mlade glasbenike, in sicer Michaela Frischenschlagerja. Violino ali violo bodo na festivalu poučevali še Jernej Brence, Evgenia Epshtein, Saewon Suh in Helfried Fister, Karmen Pečar Koritnik pa bo poskrbela za ansambel violončel.

V Grand Hotelu Toplice bo v torek koncert Od Bacha do Mancinija, na katerem se bosta predstavili flavtistka Jurka Zoroja in pianistka Maja Tajnšek, v sredo pa koncert z naslovom Preplet glasbenih niti v družbi idrijske čipke. Nastopile bodo sopranistka Janja Hvala, violončelistka Marjetka Hribernik in pianistka Maja Tajnšek, na priložnosti koncertni razstavi pa bodo na ogled unikatni izdelki iz idrijske čipke avtorice Tine Koder Grajzar.

V četrtek v Festivalno dvorano skupaj z drugimi glasbenimi kolegi vabi harmonikar in komponist Jure Tori s koncertom Satori, v petek kantavtor, šansonjer, pesnik in vizualni umetnik Tomaž Hostnik, v soboto pa zasedba Patetico. V nedeljo bo nastopil en najbolj vsestranskih in uspešnih londonskih komornih zborov Londinium, naslednji ponedeljek pa bo pianist Milan Stanisavljević predstavil novi album Inner Light.

9. julija se bodo v Grand Hotelu Toplice predstavili mladi virtuozi, dan zatem pa grški duet Dilemma. 11. julija bo v Festivalni dvorani nastopila zasedba BosaZnova, ki jo sestavljata Vanja in Matjaž Romih. 12. julija bo v Cerkvi sv. Martina zazvenel Carmen Fantasia, letošnji projekt ansambla violončelov Cello Attacca!!, ki letos praznuje 10. obletnico delovanja in je nastal prav na pobudo Festivala Bled.

Med vrhunci letošnjega festivala bo nastop etno zasedbe Armenian Spirit, ki bo 13. julija v Festivalni dvorani. 14. julija pa bo Festival Bled 2024 sklenil violinski ansambel Festivala Bled s koncertom Violinomania, na katerem se bodo predstavili mladi talenti.