Svet 30.6.2024 13:06

Bachmannova nagrada za Tijana Silo

Celovec, 30. junija - V Celovcu so danes podelili Bachmannovo nagrado, ki jo je žirija prisodila v Sarajevu rojenem avtorju Tijanu Sili. Ena od nagrad, ki so jo podelili ob koncu 48. dnevov literature v nemškem jeziku, je pripadla tudi slovenski pisateljici Tamari Štajner.

Tema zmagovalnega besedila z naslovom Dan, ko je moja mati znorela ("Der Tag, an dem meine Mutter verrückt wurde") sta nasilje in norost. Avtor družinsko dramo pripoveduje v tragikomičnem tonu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Žirijo je prepričala pripoved o travmi, ki določa več generacij, družinskih konfliktih in norosti. Žirant Philipp Tingler je delo opisal kot edinstveno jezikovno zmes pronicljivosti, tragikomičnosti in melanholije. "Vsega še nisem čisto dojel, vsekakor pa sem evforičen," je ob prejemu nagrade v vrednosti 25.000 evrov povedal Sila.

Tijan Sila se je v Sarajevu rodil leta 1981. Leta 1994 je med vojno z družino prišel v Nemčijo. V Heidelbergu je študiral germanistiko in anglistiko. Leta 2017 je izšel njegov romaneskni prvenec "Tierchen Unlimited", ki so mu sledila dela "Die Fahne der Wünsche" in "Krach".

Besedilo, s katerim je prepričal žirijo za Bachmannovo nagrado, je del njegovega naslednjega romana. Sila je zaposlen v šoli kot učitelj nemškega jezika.

Nagrada KELAG v vrednosti 10.000 evrov je pripadla Štajner, ki se je na sobotnem branju občinstvu predstavila z besedilom "Luft nach unten" o kompleksnem odnosu med mamo in hčerko na podlagi jugoslovanske zgodovine.

O svojem besedilu je Štajner za STA povedala, da gre za večplastno zgodbo, za notranji monolog hčerke, ki nagovarja svojo mamo, besedilo pa je prepleteno s spomini, vizijami, občutki sedanjosti in se dotakne tudi vojn na Balkanu.

Skupno se je letos za nagrado Ingeborg Bachmann potegovalo osem avtoric, pet avtorjev in nebinarna oseba.

Nagrado mesto Celovec podeljuje od leta 1977 v spomin na pisateljico Ingeborg Bachmann. Velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemško govorečem svetu. Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap in leta 2022 slovenska pisateljica Ana Marwan.

Pisateljica in pesnica Ingeborg Bachmann se je rodila 25. junija 1926 v Celovcu in umrla 17. oktobra 1973 v Rimu. Znana je tudi pod psevdonimom Ruth Keller. Velja za eno izmed najpomembnejših nemško pišočih avtoric 20. stoletja.