Slovenija 7.7.2024 7:00

Dirigent in skladatelj Vinko Globokar praznuje 90 let

Ljubljana, 7. julija - Pred 90 leti se je v francoskem mestu Anderny rodil slovenski pozavnist, dirigent, skladatelj, glasbeni pedagog in jazzovski glasbenik Vinko Globokar. Kot dirigent je sodeloval z uglednimi evropskimi orkestri, poučeval glasbo v tujini in bil vodja oddelka na francoskem glasbenem inštitutu.

Žužemberk. Slovenski pozavnist, dirigent, skladatelj, glasbeni pedagog in jazzovski glasbenik Vinko Globokar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Žužemberk.
Slovenski pozavnist, dirigent, skladatelj, glasbeni pedagog in jazzovski glasbenik Vinko Globokar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na začetku je Globokar deloval kot jazz pozavnist v Jugoslaviji, kjer je živel od leta 1947 do 1955, po vrnitvi v Francijo pa je študiral na Nacionalnem visokem konservatoriju v Parizu, ki ga je zaključil s prvo nagrado za pozavno in komorno glasbo.

Študij kompozicije in dirigiranja je nadaljeval pri poljskem skladatelju Reneju Leibowitzu, kontrapunkt in fugo pri francoskem skladatelju Andreju Hodeirju, izpopolnjeval pa se je tudi pri italijanskem glasbeniku Lucianu Beriu. Krstne izvedbe skladb za pozavno so mu zaupali svetovno znani skladatelji 20. stoletja, kot so Karlheinz Stockhausen, Luciano Berio, Maurizio Kagel, René Leibowitz in Heinz Holliger.

Kot dirigent je sodeloval z najbolj uglednimi orkestri iz Pariza, Badna, Berlina ter Ljubljane in s filharmoniki iz Varšave, Zagreba, Jeruzalema ter Tokia.

V obdobju med leti 1967 in 1976 je Globokar poučeval na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Sočasno je bil soustanovitelj skupine New Phonic Art, ki se je ukvarjala s svobodno improvizacijo in nekaj let kasneje deloval kot vodja oddelka za zvočne in glasovne raziskave na glasbenem inštitutu Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) v Parizu.

Med leti 1983 in 1999 je v Firencah vodil tečaje in se posvečal repertoarju 20. stoletja na koncertih, ki jih je dirigiral orkestru Orchestra Giovanile Italiana.

Napisal je več teatralnih del, kot je Multimedialna trilogija, orkestrskih del, kot so Hallo, do you hear me?, Labour, Masse Macht und Individuum in Der Engel der Geschichte, komorno ter zborovsko glasbo, solistična dela in več publikacij o glasbi, med drugimi priljubljeno knjigo Vdih-izdih.

Je dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo in francoskega odlikovanja Chevalier des Arts et des Lettres. Leta 2007 je postal dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), 2021 pa častni član Slovenske filharmonije.

S častnim članstvom so ga počastili tudi v skupnostih International Society of New Music in Slovenskih glasbenih interpretov. Globokarju se kot predstavniku starejše skladateljske generacije velikokrat poklonijo na glasbenih dogodkih doma, kot je festival Druga godba ter lani z enim od vodilnih sestavov za sodobno glasbo Ensemble Modern v Cankarjevem domu, in v tujini.