Svet 1.7.2024 11:34

Umrl albanski pisatelj Ismail Kadare

Tirana, 1. julija - Umrl je ugledni albanski pisatelj in večkratni nominiranec za Nobelovo nagrado za literaturo Ismail Kadare. V slovenščino so prevedeni njegovi romani General mrtve armade, Zlomljeni april in Palača sanj. Kot so sporočili zdravniški viri in njegov založnik, je 88-letni Kadare umrl davi zaradi srčnega infarkta.

Albanija, Tirana. Albanski pisatelj Ismail Kadare. Foto: Wikipedia

Albanija, Tirana.
Albanski pisatelj Ismail Kadare.
Foto: Wikipedia

Zdravniki so pisatelja oživljali, ko so ga pripeljali v bolnišnico brez znakov življenja, a so ga 8.40 razglasili za mrtvega, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ene od tiranskih bolnišnic. Smrt pisatelja je potrdil tudi založnik in urednik Bujar Hudhri.

Kadare je z romani, kot sta Zlomljeni april in General mrtve armade, prek metafor in s tihim sarkazmom opisoval groteskno usodo svoje države in njenega ljudstva pod komunističnim diktatorjem Enverjem Hoxho.

Čeprav so ga albanski komunistični voditelji označili za izdajalca, ko je leta 1990 pobegnil v Francijo, so ga nekateri obtoževali, da je imel privilegiran položaj pod Hoxho, ki je Albanijo v času svoje vladine odrezal od preostalega sveta. Tovrstne obtožbo je zavrnil z ostrim sarkazmom.

"Pred kom me je Enver Hoxha ščitil? Pred Enverjem Hoxho samim?" je leta 2016 Kadare povedal za AFP.

"Pekel komunizma, tako kot vsak drug pekel, je bil dušeč v najslabšem pomenu besede," pa je Kadare povedal za AFP v enem svojih zadnjih intervjujev oktobra lani.

"A literatura je to spremenila v življenjsko silo, silo, ki ti je pomagala preživeti, dvigniti glavo in zmagati nad diktaturo. (...) Zato sem tako hvaležen za literaturo, ker mi daje možnost, da premagam nemogoče," je takrat še povedal pisatelj, ki je kljub opazni šibkosti še vedno delal.

Na povabilo Slovenskega centra PEN je Kadare marca 2010 obiskal Slovenijo. Takrat je na vprašanje, kako se rojevajo njegovi liki, Kadare povedal, da je literatura zapleten, tudi skrivnosten mehanizem in odgovoril z metaforo: "Če je literatura stroj, sem jaz strojnik. Znam ga upravljati, ne vem pa, kako deluje".

Ob svojem obisku Slovenije je še povedal, da je dežela nanj naredila velik vtis in da Albanija o takšnih življenjskih razmerah lahko le sanja. Včasih je Slovenija sodila na Balkan. "Zdaj ste ga zapustili, kar je za nas sreča, saj vemo, kateri poti moramo slediti", je še dodal Kadare.