Slovenija 5.7.2024 10:11

V Galeriji Božidar Jakac razstava hrvaškega umetnika Nikole Vrljića

Kostanjevica na Krki, 5. julija - V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki zvečer odpirajo razstavo hrvaškega umetnika Nikole Vrljića z naslovom Obleganje Oza. Razstava se navezuje na umetnikovo dojemanje duha aktualnega časa, saj docela ambivalentno povezuje stvarnost in fikcijo.

Kostanjevica na Krki. Galerija Božidar Jakac. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Kostanjevica na Krki.
Galerija Božidar Jakac.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Umetnikove skulpture predstavljajo svojevrstno sodobno grotesko, ki se nanaša na najrazličnejše situacije v umetnikovem zasebnem življenju in v širši javni sferi. Razstava tako deluje kot njegovo intimno obračunavanje z družbo spektakla, ki ga obravnava izrazito (samo)ironično, saj se zaveda, da mu (nihče) ne more ubežati, je zapisano v vabilu na odprtje razstave.

V svoji ustvarjalni praksi Vrljić ustvarja masivne in voluminozne skulpture iz vsakdanjih materialov. Svoje objekte oblikuje iz polistirenskih plošč, ki jih najprej lepi skupaj in jih nato izrezuje v želene oblike. Njegova dela predstavljajo nekakšne arhetipske podobe sodobnega sveta, kot so avtomobili, letala, portreti in lobanje, ki se metaforično navezujejo na simboliko smrti, kult mladosti in v splošnem na materialistično naravnano dominantno kulturo.

Čeprav so njegove skulpture na prvi pogled le bežno vsebinsko povezane, lahko gledalec iz njih razbere različne kontekste in simbole, saj nazorno ponazarjajo kakofonijo globalno omreženega sveta, je še zapisano.

Vrljić živi in deluje v Zagrebu. Ustvarja predvsem v mediju kiparstva in risbe. Leta 2007 je diplomiral na kiparskem oddelku Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu, od leta 2003 je razstavljal na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah. Večkrat je bil nagrajen na natečajih za javne plastike, izvedel je tudi deset javnih spomenikov.

Razstava je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem moderne umetnosti v Zagrebu. Na ogled bo do 25. avgusta.