Od blizu 6.7.2024 6:00

Bališ s priredbo Falcovega hita Rock me Amadeus

Železna Kapla, 6. julija - Glasbena skupina koroških Slovencev Bališ je pred dnevi objavila svojo priredbo Rock me Amadeus avstrijskega glasbenega zvezdnika Falca. Skupina, ki ustvarja že skoraj 25 let, prepeva v obirskem narečju, ki ga danes na avstrijskem Koroškem govori le še približno 500 ljudi, je za STA pojasnil bobnar benda in avtor besedil Marko Stern.

Za prihodnje leto, ko bodo obeleževali četrt stoletja delovanja, skupina napoveduje nov album. Velika želja skupine je tudi, da bi se za njihov rock na stežaj odprla vrata tudi v Sloveniji.

Kot je dodal Stern, se, ne glede na to, da so Slovenci, glasbeno najdejo v tradiciji avstrijskega popa, pojejo pa v enem od manjšinskih jezikov avstrijske države. Sami se imajo za rock bend, čeprav nekatere recenzije govorijo tudi o indierocku.

Kot je še pojasnil, se vplivi v njihovi glasbi zrcalijo v 70., 80. in 90. letih minulega stoletja. V produkcijah pa jih njihov producent, Žare Pak, posodobi in "vrže v, kot bi rekli pri nas na tej strani meje, v sodoben moderen gvant". "Mislim, da smo tudi tokrat dobro ujeli duh osemdesetih, devetdesetih let," je še menil Stern.

Bališevo priredbo Falcovega Rock me Amadeus je mogoče poslušati prek povezave sta.si/qWe26D.

Ker so člani skupine, Marko, Rudi, Norbert, Dani, Izi in Davorin, pripadniki slovenske manjšine v Avstriji, so se od vsega začetka zavzemali za izraz v lastnem jeziku, saj so prepričani, da je samo tako možen avtentičen in pristen dostop do umetniškega ustvarjanja.

"Ker trije člani skupine prihajamo iz občine Železna Kapla in govorimo korško (Korte) oziroma obirsko narečje, ki ga danes govori le še okoli 500 ljudi, nam je toliko pomembnejši samozavesten nastop, ne v dnevnopolitičnem smislu, temveč želimo z našim nastopanjem poudariti samoumevnost izražanja v svojem, slovenskem jeziku," je v odgovoru na pisna vprašanja zapisal Stern.

V času pandemije covida-19 se je skupina odločila, da se poskusi na svoj način približati Falcovi Rock me Amadeus, ki jo je Stern označil za najuspešnejšo pesem v nemškogovorečem prostoru.

Kot je še dodal, so s produkcijo hitro zaključili, so pa več kot dve leti čakali na dovoljenje za objavo s strani enega od treh založnikov, tako da so priredbo lahko objavili šele letos. Kot producent in in mojster zvočne obdelave je tudi tukaj deloval Žare Pak, pri miksu pa je sodeloval Janez Križaj, ki je v preteklosti med drugim vplival na zvok skupine Laibach.

V preteklosti se je skupina že uspešno lotila priredbe pesmi avstrijskega glasbenika Georga Danzerja Daham bleibt daham, ki so ji nadeli naslov Ljubo doma, kdor ga ima.

Glede načrtov za pridnost je Stern razkril, da se bodo pozimi ponovno podali v studio, kjer boo posneli svoj naslednji album, ki naj bi izšel ob 25-letnici skupine. Ta bo četrt stoletja delovanja obeležila 1. aprila 2025. Za prihodnje leto imajo v načrtu tudi velik jubilejni koncert na avstrijskem Koroškem in druge nastope.

In od kod ime skupine Bališ? Bališ je bilo nekdaj vse imetje hlapcev in dekel, ki so ga nosili od delodajalca do delodajalca. Ta bališ ni bil velik, včasih ga skorajda ni bilo, hlapci in dekle pa so bili pogosto pesniško ali glasbeno nadarjeni in v prenesenem smislu Bališ v tej tradiciji živi naprej. In kot ima skupina še zapisano na svoji spletni strani, "Bališ ustvarja glasbo za glavo in srce, ki se ne vdaja trendom šablonarjev!"

Sami se tudi označujejo za glasbeni rock dragulj mednarodnega razumevanja, in to ne samo med Slovenijo in avstrijsko Koroško.

V zadnjih letih je skupina koncentrirala doma in v tujini ter sodelovala z glasbeniki in skupinami, kot so Bob Geldof, Nine Below Zero, Eric Bibb, Louisiana Red, Willi Resetarits, Helmut Bibl, Andy Bartosh, Bluesbreakers, Vlado Kreslin, Hladno pivo, Siddharta, Big foot mama, Pero Lovšin in drugi.