Svet 6.7.2024 5:00

S podelitvijo kristalnega globusa za najboljši film konec filmskega festivala v Karlovyh Varyh

Karlovy Vary, 6. julija - S podelitvijo kristalnega globusa za najboljši film se nocoj v čeških Karlovyh Varyh končuje 58. mednarodni filmski festival. V glavnem tekmovalnem programu se za kristalni globus poteguje 12 filmov, med njimi ni slovenskega. Festival v zdraviliškem mestu na zahodu Češke je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov.

Ptuj. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ptuj.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Med filmi v tekmovalnem programu je film Proslava hrvaškega režiserja Bruna Ankovića, ki je koprodukcija Hrvaške in Katarja, in je na festivalu doživel svetovno premiero.

Filme v glavnem tekmovalnem programu je letos ocenjevala žirija v sestavi ameriška producentka Christine Vachon, avstralski filmski in gledališki igralec Geoffrey Rush, islandski pisatelj in scenarist Sjon, češka igralka Eliška Krenkova ter madžarski režiser, scenarist in skladatelj Gabor Reisz.

Lani je kristalni globus za najboljši film prejela bolgarsko-nemška koprodukcija Blaginje lekcije v režiji Stefana Komandareva. Obenem so glavno igralko filma Eli Skorčevo na festivalu izbrali za najboljšo igralko.

Nagrado predsednika festivala so letos že prejeli nemško-španski igralec Daniel Brühl, britanski igralec Clive Owen ter hollywoodski igralec in režiser Viggo Mortensen.

Na festivalu v Karlovyh Varyh vsako leto prikažejo približno 200 filmov z različnih koncev sveta.