Svet 5.7.2024 16:01

V Zagrebu do konca avgusta razstava umetnosti skupine Laibach

Zagreb, 5. julija - Zagrebška hiša umetnosti Lauba je za letošnjo veliko poletno razstavo izbrala slovenski kolektiv Laibach. Razstava Ausstellung! Laibach Kunst: Unternehmen Barbarossa + Assimilator, ki so jo odprli konec junija, bo na ogled do 20. avgusta.

Laibach se s svojo novo razstavo Unternehmen Barbarossa + Assimilator ukvarja s politično vročimi in spolzkimi temami v svojem izrazito nepredvidljivem slogu, je predgovoru k razstavi zapisal Luka Ostojić. Ob tem je dodal, da samo Laibach zna v hipu preskočiti iz abstraktnega telesa v pop kulturo do najtežjih vprašanj človeške eksistence in nas prisiliti, da se soočimo z nepredstavljivimi grozotami, ki se dogajajo v imenu naših namišljenih skupnosti.

Obiskovalci razstave bodo po besedah Ostojića dobili odgovore na vprašanja, kot so, kaj povezuje Alaha in Zvezdne steze, Picassovo Guernico in nočne more partizanov ter slikarski ekspresionizem in obrtniške preproge na podeželju v Afganistanu. Laibach jim bodo medtem sporočili, da je upiranje zaman in naj se samo uležejo in sprostijo.

"Velike tiskane črke, nemške fraze, militantni prizvoki. Ljudje na vseh celinah bi se na tak naslov odzvali enako. 'O, ne!' bi vzdihnili. "Spet Laibach," je zapisal Ostojić o prepoznavnosti ljubljanskega kolektiva.

Spomnil je še, da ima Laibach za sabo več kot 40 let uspešne umetniške provokacije na vseh koncih sveta. Poudaril pa je tudi, da so ne glede na to, s katerim političnim in kulturnim režimom so se v svoji karieri ukvarjali, vedno znali združiti na videz benigno pop kulturo, ideološke neologizme in vojno ikonografijo, da bi ustvarili spektakel groze, pred katerim se zdrznemo prav zato, ker ga prepoznamo okoli sebe in v sebi.