Svet 6.7.2024 21:35

V Karlovyh Varyh slavil A Sudden Glimpse to Deeper Things v režiji Marka Cousinsa

Karlovy Vary, 6. julija - Na 58. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh je kristalni globus za najboljši film nocoj prejel britanski dokumentarni film A Sudden Glimpse to Deeper Things v režiji Marka Cousinsa, je festival objavil na enem od družbenih omrežij.

Nagrajeni dokumentarec prinaša portret ene najpomembnejših britanskih abstraktnih umetnic, slikarke Wilhelmine Barns-Graham. Režiserju je grand prix kristalni globus, ki ga spremlja nagrada v vrednosti 25.000 ameriških dolarjev, izročil prvi mož festivala Jiriho Bartošky. Nagrada po poročanju češke tiskovne agencije ČTK enakovredno pripada režiserju in producentu filma.

V tekmovalnem festivalskem programu je žirija v sestavi ameriška producentka Christine Vachon, avstralski filmski in gledališki igralec Geoffrey Rush, islandski pisatelj in scenarist Sjon, češka igralka Eliška Krenkova ter madžarski režiser, scenarist in skladatelj Gabor Reisz ocenjevala 12 filmov.

Posebno nagrado žirije, ki je vredna 15.000 ameriških dolarjev, je prejel film Elskling (Loveable) norveške režiserke Lilje Ingolfsdottir. Helga Guren je bila za vlogo v tem filmu izbrana za najboljšo igralko.

Nagrado za najboljšo režijo je prejela singapurska režiserka Nelicia Low za film Pierce. Nagrado za najboljšega igralca pa sta letos prejela dva nizozemska igralca: Ton Kas in Guido Pollemans za vlogi v filmu Three Days of Fish, ki ga je režiral Peter Hoogendoorn.

Žirija je posebno omembo letos namenila filmu Xoftex v režiji Noaza Desherja ter filmu Our Lovely Pig Slaughter češkega režiserja Adama Martineca.

Na filmskem festivalu v Karlovyh Varyh je bilo letos na ogled 177 igranih in dokumentarnih celovečernih in kratkih filmov.

Nagrado predsednika festivala so letos v Karlovyh Varyh prejeli nemško-španski igralec Daniel Brühl, britanski igralec Clive Owen ter hollywoodski igralec in režiser Viggo Mortensen.

Prihodnje leto bo 59. mednarodni filmski festival v Karlovyh Varyh potekal od 27. junija do 5. julija. Festival v zdraviliškem mestu na zahodu Češke je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov.