Slovenija 9.7.2024 8:16

CD gosti orkester festivala iz Firenc pod taktirko Zubina Mehte

Ljubljana, 9. julija - V okviru Ljubljana Festivala bo drevi Cankarjev dom (CD) gostil gala koncert Orkestra Majskega glasbenega festivala iz Firenc). Pod taktirko slovitega dirigenta Zubina Mehte bodo zazvenele največje mojstrovine Ludwiga van Beethovna, kot solistka bo nastopila priznana slovenska violinistka Lana Trotovšek.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Na sporedu bodo Beethovnove Uvertura Egmont, Koncert za violino in orkester v D-duru ter Simfonija št. 7 v A-duru. Kot piše v najavi koncerta, muzikologi Beethovnov opus običajno delijo na tri obdobja. V zgodnjem obdobju je sledil Wolfgangu Amadeusu Mozartu in Josephu Haydnu, za njegova dela iz srednjega obdobja so značilni motivi junaštva, za pozno obdobje pa intenzivno osebno izražanje in intelektualna globina. Po navedbah organizatorjev bo na tokratnem koncertu mogoče prisluhniti nekaterim najboljšim skladbam "junaškega" obdobja.

Izvedbo bo vodil dirigent Zubin Mehta, ki bo v nasprotju z orkestrom, ki se prvič predstavlja slovenskemu občinstvu, petič nastopil na Ljubljana Festivalu. Indijski maestro se je izšolal na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, kmalu pa je že vodil tako Dunajske kot Berlinske filharmonike in postal eden najbolj iskanih dirigentov na svetu, so spomnili pri Festivalu Ljubljana.

Pod njegovim vodstvom bo dela interpretiral Orkester Majskega glasbenega festivala iz Firenc, ki je bil ustanovljen leta 1933 in hitro postal središče za nove ter nekonvencionalne zamisli tako za klasični kot sodobni repertoar. Kot solistka se bo predstavila mednarodno uveljavljena violinistka Lana Trotovšek, ki je leta 2021 prejela nagrado Prešernovega sklada za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih in za izvedbo vseh Beethovnovih Sonat za violino in klavir na 68. Ljubljana Festivalu.