Slovenija 11.7.2024 10:00

Začetek Filma pod zvezdami s finsko tragikomedijo

Ljubljana, 11. julija - Na Ljubljanskem gradu bo do 3. avgusta potekal tradicionalni Film pod zvezdami. Predvajali bodo 24 filmov, med uspešnicami bo na ogled šest premier oziroma predpremier, slovenski film in slovenska manjšinska koprodukcija. Film pod zvezdami danes odpira finski film Jesensko listje (Kuolleet lehdet) režiserja Akija Kaurismakija.

Ljubljana. Film pod zvezdami. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Film pod zvezdami.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Film je letos prejel nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film leta. Projekcijo bo pospremila predpremiera kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati Nebojše Slijepčevića, dobitnika letošnje zlate palme za najboljši kratkometražec.

V petek bodo predvajali film Nesrečna bitja (Poor Things) režiserja Yorgosa Lanthimosa, v katerem v glavnih vlogah nastopata hollywoodska zvezdnika Emma Stone in Mark Ruffalo.

Prihodnji torek sledi druga predpremiera, italijanska komična drama Jutri je še en dan (C'e ancora domani) režiserke Paole Cortellesi. V soboto je na sporedu iranska romantična komedija Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man), ki po besedah režiserjev Maryam Moghadam in Behtasha Sanaeeha slavi ženske, življenje in svobodo. Film je bil del letošnjega tekmovalnega programa Berlinala.

Z letošnjega Cannesa prihaja tudi film, ki ga je zrežirala umetna inteligenca, francosko Drugo dejanje (Le deuxieme acte) režiserja, scenarista in fotografa Quentin Dupieux, ki se je uveljavil kot zvezdnik absurdnih komedij. Film bo kot predpremiera na ogled 25. julija.

Eden od pričakovanih filmov letošnjega leta je predpremiera Odrešitve za začetnike slovenske režiserke Sonje Prosenc. Celovečerec, ki raziskuje sodobna družbena vprašanja, je imel v začetku junija svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku. Na sporedu Filma pod zvezdami je 30. julija.

Za zaključek Filma pod zvezdami bo 3. avgusta predpremierno na ogled film Kneecap režiserja in scenarista Richa Peppiatta, v katerem člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe. V predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in hip-hopa, na svojevrsten način pozivajo k zaščiti svojega maternega jezika, so zapisali pri Kinodvoru, ki filme pod zvezdami pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi filmska projekcija odpade in bo predvajana naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji, so še sporočili iz ljubljanskega mestnega kina.