Na hitro prelistano 13.7.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. julija - Založba Umco je izdala knjigo s krajšimi zgodbami Pariz, ljubezen iz drugih časov avtorice Vesne Milek. Pri Mladinski knjigi je izšel prevod Uspešno želeti nemškega avtorja Pierra Franckha, pri Beletrini pa roman britanskega pisatelja Caleba Azumaha Nelsona Na odprtem.

Ljubljana. Knjiga Uspešno želeti avtorja Pierra Franckha. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Uspešno želeti avtorja Pierra Franckha.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Na odprtem avtorja Caleba Azumaha Nelsona. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Na odprtem avtorja Caleba Azumaha Nelsona.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pariz, ljubezni iz drugih časov avtorice Vesne Milek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pariz, ljubezni iz drugih časov avtorice Vesne Milek.
Foto: STA

PARIZ, LJUBEZEN IZ DRUGIH ČASOV - KRATKE ZGODBE O MESTU LJUBEZNI IN UMETNOSTI

Pisateljica na brezčasnem zemljevidu Pariza izriše preplet presunljivih in dramatičnih življenjskih zgodb ter velemestnih ikon. Mesto opisuje tako, kot zna le ona - s strastjo, ki bralce zapelje v svet umetnikov in muz, vladarjev in revolucij, bleščečih salonov in bordelov. Vsako od besedil ponudi svež pogled na mesto luči in "vabi, da se vanj (ponovno) zaljubimo", so zapisali pri založbi.

Milek (1971) je novinarka, publicistka in pisateljica. Leta 2002 je izšel njen prvenec z naslovom Kalipso, roman v obliki dnevnika, in se takoj po izidu povzpel na prva mesta lestvic prodajanosti. Tudi njen drugi roman z naslovom Če, ki govori o zapletenem odnosu med moškim in žensko, je segel po prvih klinih slovenskih lestvic in doživel dva ponatisa. Napisala je tudi biografijo o igralcu Borisu Cavazzi in zbirko dnevniških zapisov Ogledala.

USPEŠNO ŽELETI - KNJIGA S SEDMIMI PRAVILI ZA SREČO

Vse nas povezuje hrepenenje, da smo srečni. Za nekatere je sreča sanjski partner, dobra služba, nov avto ali pa bolj izpolnjujoče, duhovno in veličastno življenje. Rezultati več raziskav so dokazali, da nam je z mentalno močjo dana ustvarjalna moč, s katero se naše misli udejanjijo. Želje se lahko uresničijo tako, kot smo naročili, zato jih moramo pravilno formulirati. Formuliranja se lahko naučimo s sedmimi pravili, ki so predstavljena v knjigi Pierra Franckha v prevodu Alenke Novak.

Franckh (1953) je nemški pisatelj, motivacijski govornik, poslovnež, igralec in filmski režiser. Je najmlajši sin igralke Ursule Franckh in režiserja, igralca in prevajalca francoske literature Hansa Heinza Franckha. Pri desetih letih je debitiral v celovečercu Das Haus in Montevideo (1963) Helmuta Käutnerja kot eden od otrok Heinza Rühmanna. Na televiziji je nastopil v več kot 350 televizijskih produkcijah. Od leta 1996 je Franckh dejaven tudi kot avtor knjig knjig z noto miselnosti in iskanja življenjske poti.

NA ODPRTEM - ROMAN, KI ODPIRA VPRAŠANJE, KAJ POMENI NAJTI VARNOST V LJUBEZNI, ČE JO POTEM IZGUBIŠ

V rahločutnem romanu o ljubezni in hrepenenju se fant in dekle srečata v pubu v jugovzhodnem delu Londona. Oba sta temnopolta Britanca, ki sta dobila štipendiji za študij na zasebnih šolah, v katerih sta se borila za to, da bi se jima uspelo vključiti. Postaneta umetnika - on je fotograf, ona plesalka. Poskušata pustiti svojo sled v mestu, ki ju v zameno slavi in zavrača. Neodločno in nežno se zaljubita. Čeprav je videti, da sta drug drugemu usojena, je njuna skupna pot na preizkušnji zaradi strahu in nasilja. Roman je prevedel Matej Juh.

Britanski pisatelj in fotograf Caleb Azuma Nelson, rojen leta 1993, je s svojim poetičnim romanesknim prvencem iz leta 2021 navdušil bralce in kritike, ki so mu namenili vrsto nominacij in literarnih nagrad. Na odprtem je njegov romaneskni prvenec, za katerega je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Costa za najboljši prvenec, hkrati pa je bil roman leta 2021 prvi na Timesovi lestvici najbolje prodajanih knjig. Leta 2023 je izšel njegov drugi roman Small worlds.