Slovenija 12.7.2024 8:59

Ministrica Vrečko podpisala Ljubljansko deklaracijo Otrok in ples

Ljubljana, 12. julija - V sklopu mednarodne konference Dance and the Child International "Jaz - Telo, Jaz - Ples", ki je ta teden potekala Ljubljani, je ministrica za kulturo Asta Vrečko podpisala Ljubljansko deklaracijo Otrok in ples. Deklaracija poudarja pomembnost plesne pedagogike, in spodbuja zagotavljanje ustvarjalnih okolij ter umetniško delovanje.

Ljubljana. Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Deklaracija poudarja pomembnost plesne pedagogike ter pomen ustvarjalnega giba v vzgoji in izobraževanju ter se navezuje na okvir za kulturno-umetnostno vzgojo, ki so ga na Svetovni konferenci Unesco v Abu Dabiju februarja letos sprejeli ministri pristojni za izobraževanje in kulturo z vsega sveta. Ljubljansko deklaracijo je pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco predlagala mednarodna organizacija Ples in otrok (Dance and the Child International - daCi), so sporočili z ministrstva za kulturo.

Deklaracija spodbuja zagotavljanje varnih učnih in ustvarjalnih okolij, ki omogočajo razvoj življenjskih veščin, nujnih za oblikovanje odporne, pravične in trajnostno vzdržne prihodnosti. Podpisnike tudi zavezuje k spodbujanju interdisciplinarnega akademskega in medpodročnega umetniškega delovanja ter povezovanja različnih institucij in organizacij.

Med drugim opozarja na raznolikost učnih potreb, nujnosti strokovno podkovanih, kompetentnih in predanih pedagogov, ki jim je zagotovljena ustrezno podporno okolje, da lahko nudijo poučevanje raznolikim učnim potrebam ter spodbujajo tudi medvrstniško učenje, in poziva tudi k ustvarjalni, etični in kritični rabi tehnologij, ki spodbujajo aktivno udeležbo njihovih uporabnikov.

Podpisniki Ljubljanske deklaracije so ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za vzgojo in izobraževanje Dario Felda, aktualni predsednik organizacije daCi Jeff Meiners iz Avstralije in podpredsednica daCi, vodja konference na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani ter bodoča predsednica daCi Vesna Geršak.

Konferenca daCi v Ljubljani gosti več kot 650 udeležencev iz vsega sveta, med drugim tudi strokovnjake in raziskovalce s področja plesne pedagogike, plesne mentorje, koreografe in plesne ustvarjalce. Predstavili se bodo na današnji zaključni prireditvi v Centru urbane kulture Kino Šiška.