Svet 15.7.2024 6:00

Delo Francisa Picabie oktobra na dražbo

Pariz, 15. julija - Avkcijska hiša Christie's bo oktobra na dražbi ponudila več del priznanih umetnikov, med drugim tudi delo francoskega umetnika kubanskega rodu Francisa Picabie z naslovom Myrte. Umetnina je, kot piše spletni portal Artdaily, odličen primerek iz Picabijeve serije Transparency. Za delo si obetajo iztržiti več kot milijon evrov.

Myrte je del ene najpomembnejših serij, ki jo je umetnik ustvaril med letoma 1927 in 1932, javnost pa ga je lahko videla le na razstavi Picabijevih del v Torinu leta 1974.

Slika Myrte, ki jo je navdihnilo resnično razodetje v kavarni v Marseillu, gledalca popelje v čutne, halucinacijske sanje. Delo tako kljubuje vsem tradicionalnim razlagam slikarstva, piše Artdaily.

Delo bo naprodaj skupaj z deli Alberta Giacomettija in Henrija de Toulouse-Lautreca, za kateri si prav tako obetajo milijonske zneske.

Med velikani umetnosti minulega stoletja ostaja francoski slikar in grafik kubanskega rodu Francis Picabia (1879-1953) eden tistih umetnikov, ki jih je najtežje opredeliti. Bil je eden najraznovrstnejših umetnikov moderne, neutruden pobudnik iskanja novih smeri in izraznih možnosti ter pomemben predstavnik dadaizma. Pisal je tudi teoretske razprave.

V umetniškem razvoju je prešel faze kubizma, tehnicizma, dadaizma in nadrealizma. Po letu 1930 se je zavestno ukvarjal s trivialnimi motivi in kompozicijami, po letu 1945 pa je ustvarjal v slogu abstraktnega ekspresionizma.

Rodil se je v Parizu kot sin kubanskega diplomata in Francozinje. Študiral je na Šoli lepih umetnosti in Šoli dekorativnih umetnosti v Parizu. Bil je član avantgardne skupine Section d'Or. Od leta 1915 je živel v New Yorku. Leta 1917 je ustanovil dadaistično glasilo 391.