Slovenija 15.7.2024 12:32

V Galeriji Kresija razstava Arjana Pregla od zapisa ideje do slikarskega dela

Ljubljana, 15. julija - V Galeriji Kresija bodo v torek ob 19. uri odprli razstavo novih del slikarja Arjana Pregla z naslovom Slikarske samosabotaže. V seriji Pregl nadaljuje prikaz umetniške izjave in gre po poti od prvega likovnega zapisa ideje do njene zaključne manifestacije. Razstava bo na ogled do 27. avgusta.

V novi seriji Slikarske samosabotaže umetnik nadaljuje prakso zadnjih let, v kateri začne ustvarjalni proces pri risbi, od tod pa potem gradi slikarsko delo. Njegovo slikarstvo vodi družbenokritični premislek, ki ga je pripeljal do edinega resnicoljubnega naslednjega koraka - ost je usmeril vase, sebe kot umetnika, s tem pa umetnost samo.

Pregl se v razstavljeni seriji slik in risb sprašuje, kaj mu slikarstvo omogoča, koliko je umetnost omejena na odpiranje vprašanj in nakazovanje razpok, in koliko more te komentirati ali celo spremeniti. Svoje vloge se umetnik dotika v vseh predstavljenih slikarskih in risarskih delih, najbolj pa ju verjetno razdela predvsem v slikah Studio in Veliki pok, so zapisali pri galeriji Kresija.

Podobno kot v prejšnjih delih Pregl tudi v aktualni produkciji preobraža in modificira motivna izhodišča in ikonografske premise iz zgodovine umetnosti, ki so mu izziv za premislek o transformaciji umetniške izjave skozi čas. S transformacijo nas opomni, da se slikarska reakcija preobrazi zgolj v posameznostih, nikoli zares v bistvu. Nič drugače ni s človeštvom, ki se vedno znova samosabotira, so še dodali.

Kot so še zapisali, je za Preglov likovni nagovor značilen humor, ki je "vedno zgolj zapeljiva vstopna točka, žametna prevleka, ki prekriva in odkriva resnico".

Pregl (1973) je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je zaključil tudi magistrska študija iz slikarstva in grafike. Svoje umetniško izobraževanje je izpopolnil na Indiana University of Pennsylvania v Združenih državah. Za seboj ima 50 samostojnih in več kot 200 skupinskih razstav. Njegova dela se nahajajo v različnih javnih in zasebnih zbirkah, med drugim v MG+MSUM in MGLC Ljubljana. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, pisanjem in pedagoškim delom. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado Ivane Kobilca.