Svet 16.7.2024 10:31

Arhitektu z Dunaja Hermannu Czechu velika avstrijska državna nagrada

Dunaj, 16. julija - Arhitekt z Dunaja Hermann Czech je letošnji dobitnik velike avstrijske državne nagrade. Najvišje avstrijsko priznanje za življenjsko delo v umetnosti znaša 30.000 evrov in ga podeljujejo na priporočilo senata za umetnost. "Czech je s svojimi deli posredni naslednik Adolfa Loosa," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisali v senatu.

"Czech je s svojimi deli posredni naslednik Adolfa Loosa. Na podoben način mu uspe subtilno združiti zgodovinske stvaritve s tem, kar terja sedanjost," je senat zapisal v utemeljitvi. Kot je dodal, v svojih projektih zgledno dokazuje, da forma ni primarni nosilec ideje, temveč da je potrebno vse prostorske sestavine zliti v skupno atmosfersko kakovost.

Da prejme letošnjo nagrado, je v ponedeljek sporočila državna sekretarka na zveznem ministrstvu za umetnost in kulturo Andrea Mayer. Njegovo delo je označila za impresivno "s svojo subtilno zadržanostjo, vendar je pustilo trajen pečat, zlasti v prestolnici". Kot mislec, učitelj in oblikovalec razstav je po njenih besedah sooblikoval cele generacije avstrijskih arhitektov.

Czech se je rodil leta 1936 na Dunaju in je še vedno zelo dejaven. Lani je predstavil svojo zasnovo avstrijskega paviljona na beneškem arhitekturnem bienalu. Skupaj z arhitekturnim kolektivom AKT je opozoril na prostorsko politiko bienala, ki se nenehno širi. Zamisel o prebijanju zidu ali gradnji mostu so mu zavrnili, namesto tega se je odločil za napol zgrajen most z naslovom Partecipazione/Beteiligung (Participacija), ki je omogočal pogled v sosednjo četrt.

Leta 2020 je sodeloval pri prenovi muzeja Sigmunda Freuda, njegov arhitekturni podpis pa se najde tudi v drugih delih avstrijskega glavnega mesta. Med drugim je zasnoval začetno točko podzemne linije U3 v okrožju Ottakring, most za pešce v Mestnem parku, šolo Rosa Jochmann, hotel Messe in stanovanjski objekt v vzorčnem naselju mednarodnih arhitektov v soseski Hadersdorf.

Študij arhitekture je dokončal na dunajski Tehnični univerzi in kasneje še na likovni akademiji. V galeriji za sodobno umetnost Franz Josefs Kai so nedavno zaprli razstavo njegovih najpomembnejših del in tudi neuresničenih projektov. V Benetkah se je Czech predstavil še v letih 1980, 1991 in 2000.

Velika avstrijska državna nagrada je bila ustanovljena leta 1950. Najprej so jo podeljevali v več kategorijah, od leta 1971 pa jo namenjajo le eni kategoriji letno, bodisi literaturi, glasbi, likovni umetnosti ali arhitekturi. Leta 2018 jo je denimo prejel zamejski pisatelj Florjan Lipuš.