Od blizu 18.7.2024 10:00

V drugi polovici julija festivalsko srečevanje pred Škucem

Ljubljana, 18. julija - V Ljubljani se bo v petek začel festival Dobimo se pred Škucem, ki že dve desetletji z raznolikim programom vabi poletne obiskovalce mesta v stari del prestolnice. Festival tudi letos ohranja svoj koncept: popoldanski dogodki za otroke in mlade se bodo nadaljevali z večernimi koncerti Muzike na Starem trgu in gledališkimi predstavami.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Festival bo do 28. julija skrbel za kulturno osvežitev na odru pred Galerijo Škuc, v prostorih galerije in atriju. Odprla ga bo predstava za najmlajše Pazi Kaktusss! Teatra Cizamo, temu pa bosta sledili še odprtji razstav mladih modnih oblikovalcev z Naravoslovnotehniške fakultete in mlajše fotografinje Pie Hočevar. Za zaključek bo sledil koncert Igorja Lumperta & Svobode v sodelovanju z Imago Sloveniae na Starem trgu.

Kot je za STA pojasnila vodja festivala Jasmina Kožar, so festival Dobimo pred Škucem v obliki, kakršna je danes, začeli leta 2003, ko so dotedanjim koncertom dodali še druge kulturne vsebine, kot so gledališke predstave, performansi, delavnice, razstave in literarne dogodke. "In ker je koncept tega festivala zelo dobro uspel, privabil zelo raznoliko množico obiskovalcev, tako otrok, mladine kot odraslih, ta koncept ohranjamo tudi letos," je povedala.

Dogodki so za obiskovalce brezplačni, kar jim po njenih besedah uspeva s pomočjo podpornikov, kot so Mestna občina Ljubljana, ministrstvo za kulturo in Turizem Ljubljana. To pa ne velja za nastopajoče, saj so honorirani iz prispevkov, ki jih omogočajo sofinancerji. Festival privabi tudi marsikaterega turista oziroma tujega obiskovalca, ki se udeleži ustvarjalnih delavnic in nato prisluhne še koncertu, medtem ko so predstave zaradi slovenskega jezika prej vaba za domačo publiko. Koliko ljudi obišče festival, sicer Kožar težko oceni, nenazadnje tudi zaradi samega prizorišča na ulici, ki je obkroženo z gostinskimi lokali.

Letos se bo na festivalu zvrstilo več kot 50 dogodkov, ki so namenjeni široki publiki različnih starosti in okusov, pa tudi različnih kulturnih želja. "Upamo, da bo v tem pestrem programu vsakdo našel kakšen dogodek zase," pravi Kožar.

Festival ima vsak dan podoben redosled: ob 17. in 18. uri se začenjajo delavnice in predstave za otroke. Tisti, ki so željni ustvarjanja, se bodo letos lahko med drugim preizkusili v sitotisku, fotografiji, glini, tekstilu in mozaiku.

Ob 20. uri bodo sledili koncerti različnih zvrsti, od jazza, etna, indiepopa do kantavtorske glasbe in flamenka. Med nastopajočimi so med drugim napovedani Moonset, Noreia, Katja Šulc, Tretji kanu, Tomaž Hostnik in Mitja Krećić in Veronika Nikolovska. Ob 22. uri pa se bo festival večinoma zaključeval s Teatrom v galeriji, kamor so vključili predstave za odrasle, kot so Kaplja soli, Gospa Judit, Flamenko in omara in Ivan Grozny.

Festival vsebuje tudi literarne dogodke, kot so druženja z avtorji in avtoricami, ter spremljevalno Škucevo tržnico s knjigami Založbe Škuc in Centra za slovensko književnost.