Svet 20.7.2024 6:00

Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade razstavlja na Japonskem

Nagoja, 20. julija - Umetnica Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade, grad prixa, ki jo je prejela na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem, svoje nagrajeno delo Reverie trenutno razstavlja v Muzeju umetnosti v steklu Toyama. Po razstavi, ki so jo odprli nedavno in bo na ogled do sredine oktobra, bo delo postalo del stalne zbirke muzeja.

Ljubljana. Umetnica Tanja Pak. Foto: Tone Stojko Arhiv Tone Stojko/STA

Ljubljana.
Umetnica Tanja Pak.
Foto: Tone Stojko
Arhiv Tone Stojko/STA

V nagrajenem delu se umetnica sprašuje o krhkosti in minljivosti, osnova zanj pa je bila postavitev Reveries/Tja, ki jo je izvedla v Križevniški cerkvi v Ljubljani v sklopu 70. Ljubljana festivala.

Nagrado je Pak prejela na veliki trienalni razstavi v Toyami, ki velja za enega najpomembnejših in referenčnih dogodkov na področju umetnosti v steklu. Na njej predstavljajo najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbujajo njen razvoj.

Žirija, v kateri so bili direktorji sodobnih muzejev in priznani strokovnjaki, je za tretji trienale po vrsti izbirala med 785 deli 580 umetnikov iz 50 držav ter na razstavo uvrstila približno 50 del.

Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) ter magistrirala iz umetnosti na Royal College of Art v Londonu. Je redna profesorica na ALUO, ustvarjalno pa se posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov.

V umetniških delih raziskuje predvsem občutke osamljenosti in samosti, pri čemer izpostavlja iskanje bližine ter krhko naravo medsebojnih vezi in razmerij. Njene dosežke je že večkrat opazila in nagradila tako domača kot tuja strokovna javnost. Umetnica razstavlja po svetu, njena dela so predstavljena tudi v mednarodnih publikacijah ter so del javnih in zasebnih zbirk.