Na hitro prelistano 27.7.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. julija - Pri založbi Pivec je izšla knjiga Kalne vode avtorja Toneta Freliha o gospodarskem kriminalu in družinski drami. Pri založbi KUD Sodobnost so izdali knjigo Potovanje preblizu avtorja Evalda Flisarja, pri Beletrini pa so med svoje izdaje dodali leposlovni prvenec Melite Forstnerič Hajnšek z naslovom Taka nisem bila nikoli.

Ljubljana. Pri Beletrini je izšel leposlovni prvenec Melite Forstnerič Hajnšek z naslovom Taka nisem bila nikoli. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Beletrini je izšel leposlovni prvenec Melite Forstnerič Hajnšek z naslovom Taka nisem bila nikoli.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi KUD Sodobnost so izdali knjigo Potovanje preblizu avtorja Evalda Flisarja. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi KUD Sodobnost so izdali knjigo Potovanje preblizu avtorja Evalda Flisarja.
Foto: STA

KALNE VODE - RAZKRITJE TEMAČNIH SKRIVNOSTI GOSPODARSKEGA KRIMINALA

Pisatelj je napisal mračno zgodbo, v kateri prepleta skrivnosti, korupcijo in smrtonosne ambicije. Ko nenadoma izgine bančna uslužbenka Vera Čuk, se sproži veriga dogodkov, ki razkrivajo globino gospodarskega kriminala in osebnih tragedij. Kriminalisti z Lenko Meglič na čelu se znajdejo v labirintu laži in manipulacij, kjer vsaka sled vodi do novih ugank. Medtem ko poskušajo osvetliti skrivnostno izginotje, odkrivajo tudi resnico o finančnih mahinacijah mestnih veljakov, ki se za neposlušne lahko končajo tudi s smrtjo, so zapisali pri založbi Pivec. Slovenska kriminalka razkriva temačno plat človeške narave in zapletene mreže korupcije, ki vodijo do nepričakovanih končnih obratov.

Frelih, rojen leta 1945 na Bledu, je slovenski filmski režiser, scenarist in pisatelj. Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomiral iz filmske režije in magistriral iz filmske dramaturgije. Na Televiziji Slovenija je delal kot režiser in urednik, bil je tudi direktor Filmskega sklada Republike Slovenije. Nekaj let je delal tudi na ministrstvu za kulturo. Kot scenarist in režiser je ustvaril več deset dokumentarnih igranih filmov, za katere je prejel tudi mednarodne nagrade. Med zadnjimi dokumentarnimi filmi sta bila Mizar za vse čase in Reverz. Je avtor več romanov in petih knjig o filmu. Napisal in režiral je tudi nekaj radijskih iger, ki so jih predvajali na Radiu Ljubljana in Radiu Trst.

POTOVANJE PREBLIZU - POGOVORI Z IZMIŠLJENIMI POTNIKI O ČUDESIH SVETA

V knjigi se avtor z avtom odpravi v London, kjer je živel skoraj 20 let. Med vožnjo se voznik z izmišljenimi sopotniki med drugim pogovarja o problemih sveta, ki smo jih ustvarili z neumnostjo in sebičnostjo, bližajočem se koncu civilizacije in napačnem razumevanju večine tega, kar imamo za resničnost. Kot so zapisali pri založbi, se avtor pelje v London, ker je prepričan, da je ob selitvi nazaj v Slovenijo na podstrešju svoje nekdanje hiše pustil nekaj stvari, ki se mu takrat niso zdele pomembne, zdaj pa verjame, da bi mu morda omogočile priti bliže samemu sebi, svoji pravi naravi in svoji usodi. Obstaja nevarnost, da si pride preblizu in se mu bo na novo ugledano življenje zazdelo tako drugačno, da se z njim ne bo mogel sprijazniti.

Flisar (1945) je slovenski pisatelj, dramatik, esejist, urednik, prevajalec in svetovni popotnik, ki je prepotoval 98 držav. Od 1995 do 2002 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 1998 pa urednik najstarejše slovenske literarne revije Sodobnost. Je avtor 15 romanov, dveh zbirk kratke proze, treh potopisov, dveh knjig za mlade in 15 dram. Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada in Župančičeve nagrade za življenjsko delo. Je eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, njegova dela so prevedena v 42 jezikov, med drugim tudi v nepalski, grški, japonski in vietnamski jezik.

TAKA NISEM BILA NIKOLI - GLOBOKO IN INTIMNO O PREMAGOVANJU BOLEZNI

Avtorica v leposlovnem prvencu z vsem svojim vitalističnim žarom opisuje zgodbo lastnega spopadanja z boleznijo. Čeprav osrediščena okoli časa, zaznamovanega z vznikom bolezni, diagnozo in zdravljenjem, ponuja vpogled v njeno bogato življenje, oriše ljudi, ki so ga soustvarjali, in ponudi mnogo knjižnih referenc, ki so jo sooblikovale, so zapisali pri založbi. Po besedah avtorice je izpoved o bolezni padla iz nje. Kljub temu, da se je nenehno trudila izviti iz čiste avtobiografije in realizma, jo je vedno znova prizemljevalo. "Ključna je resnična zgodba o moji bolezni, vse o poti zdravljenja, samoopazovanju, vivisekcija vsega, kar mi je prihajalo na pot," je zapisala avtorica.

Forstnerič Hajnšek (1959) je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz francoščine in slovenščine. Bila je dolgoletna urednica kulturne redakcije dnevnika Večer in sourednica revije Dialogi. Napisala je knjige Jože Košar - humanist in založnik, Zagrebški Slovenci, Strah pred ciljem - O molku in glasnosti in monografijo s šestih celin Planet Carmina. Je dobitnica Glazerjeve listine.