Slovenija 24.7.2024 14:43

Z današnjim dnem vodenje NUK kot v.d. prevzel Marijan Rupert

Ljubljana, 24. julija - Z današnjim dnem je vodenje Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) kot v.d. ravnatelja prevzel Marijan Rupert, ki je doslej vodil knjižnično rokopisno zbirko. Ministrstvo za kulturo ga je na funkcijo imenovalo po objavi razpisa, saj se je dosedanjemu ravnatelju Viljemu Lebanu iztekel mandat. Ta sicer trdi, da Rupert ne izpolnjuje pogojev.

Ljubljana, NUK. V.d. ravnatelja Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Marijan Rupert. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, NUK.
V.d. ravnatelja Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Marijan Rupert.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Da je Rupert mandat v.d. ravnatelja NUK nastopil danes, so za STA potrdili na ministrstvu, kjer so pojasnili tudi, da glede na dokumentacijo, s katero razpolagajo, izpolnjuje pogoje za to funkcijo.

Na njegovo imenovanje, ki bo trajalo do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ za dobo enega leta, se je namreč odzval dosedanji ravnatelj Leban, ki je v pismu svetu NUK ter vsem vodilnim in vodstvenim delavcem v NUK poudaril, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta.

Navedel je sklep o ustanovitvi zavoda, ki med pogoji za imenovanje ravnatelja NUK in posledično tudi za imenovanje v.d. ravnatelja zahteva, da ima kandidat najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju javnega zavoda oziroma službe z enako ali podobno dejavnostjo.

Navedel pa je tudi zakon o delovnih razmerjih, po katerem je vodilni delavec tisti, ki vodi poslovno področje ali organizacijsko enoto pri delodajalcu in ima pooblastila za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve. Po trenutno veljavnem pravilniku so v NUK kot vodilna delovna mesta opredeljena ravnatelj, pomočniki ravnatelj in tajnik knjižnice.

Kot je v pismu zapisal Leban, Rupert nikoli ni opravljal dela na vodilnih delovnih mestih v NUK in ni imel pooblastil za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve ter nikoli ni vodil javnega zavoda ali službe z enako ali podobno dejavnostjo. Po njegovem mnenju zato ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Na odziv Ruperta STA še čaka.