Slovenija 28.7.2024 10:00

V dolini Trente 10. mednarodni umetniško-raziskovalni tabor PIFcamp

Bovec, 28. julija - V vasici Soča v dolini Trente se danes začenja 10. mednarodni umetniško-raziskovalni tabor PIFcamp, na katerem bo 40 domačih in tujih umetnikov razvijalo okrog 30 umetniških projektov, ki spajajo znanost, tehnologijo, inovativnost in prosto dostopno znanje. Rezultate celotedenskega dogodka bodo v Soči in Klužah predstavili v soboto.

Ljubljana, atelje Cirila Horjaka. Pogovor z dobitnikom nagrade Prešernovega sklada Cirilom Horjakom. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Ljubljana, atelje Cirila Horjaka.
Pogovor z dobitnikom nagrade Prešernovega sklada Cirilom Horjakom.
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Kot so sporočili iz društva Ljudmila, bodo na tradicionalni Odprti soboti rezultate dogodka v obliki celodnevnih brezplačnih delavnic, predavanj in predstavitev predstavili širši javnosti, v sklopu pestrega večernega programa pa bodo z avdiovizualnimi nastopi v trdnjavi Kluže skupaj proslavili jubilejno deseto izdajo "edinstvenega hekerskega tabora na domačih tleh".

V desetih letih obstoja je PIFcamp iz zgolj "hekerskega tabora" prerasel v referenčno mednarodno platformo za novomedijsko umetnost, ki preko odprte organizacijske strukture prednost pred zaključnimi prezentacijami umetniških projektov daje razvoju in testiranju idej, sodelovalnim projektom ter eksperimentiranju in raziskovanju.

Podobni procesno zasnovani raziskovalno-umetniški tabori so postali pomembno gonilo sodobne umetniške produkcije, tovrstne platforme pa pridobivajo na prepoznavnosti tudi drugje po svetu, dodajajo organizatorji.

Dogodek je sicer del evropske mreže Rewilding Cultures (2022-2026), ki združuje partnerje iz osmih držav s skupnimi interesi na področju raziskav na presečišču razvoja umetnosti, znanosti in tehnologij. Projektne partnerje iz Francije, Portugalske, Danske, Avstrije, Finske, Grčije, Hrvaške in Slovenije povezujejo predvsem skupne vrednote in metode pri krepitvi zmogljivosti ustvarjalnih skupnosti z mednarodno mobilnostjo umetnikov, raziskovalcev in tehnologov.

Na zaključnem dogodku v trdnjavi Kluže v Bovcu bodo v rojstnodnevnemu vzdušju skupaj obeležili desetletje obstoja festivala, na njem pa se bosta med drugim predstavili pionir kodiranja v živo in izumitelj termina algorave Alex Mclean v duetu z vodilno predstavnico britanske "live coding" scene Lizzie Wilson.

Pierce Warnecke in Matthew Biederman bosta v avdiovizualnem nastopu z naslovom Sonopeutic Smooth Sailing združila elektronsko glasbo in podobe umetne inteligence z istoimenskega albuma, ki je letos izšel pri založbi Raster Noton, dvojec LazerMeduza pa bo na okoliške stene in zidove zarisal harmonijo laserjev in zvoke ritmične modularne sinteze.

Za konec bo domači prvak techno nastopov z modularnimi sintetizatorji Shekuza, član kolektiva Clockwork Voltage, poskrbel za plesni zaključek, organizatorji pa obljubljajo avdiovizualno poslastico, polno zvokov modularne sinteze in divjih laserskih projekcij. Vstop na dogodek, ki bo le v lepem vremenu, bo brezplačen.