Svet 28.7.2024 5:30

Avstrijska narodna knjižnica na spletu objavila zapiske Petra Handkeja

Dunaj, 28. julija - Avstrijska narodna knjižnica je na spletu objavila rokopisne zapiske Nobelovega nagrajenca za literaturo Petra Handkeja. Zbirka obsega 3000 strani zapiskov, ki so shranjeni v 21 zvezkih. Dostopni so v obliki faksimilov, vključno s prepisi in spremljajočimi opombami.

Avstrija, Dunaj. Dunaj, knjige, Avstrijska narodna knjižnica. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunaj, knjige, Avstrijska narodna knjižnica.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zapiski so nastajali v letih od 1976 do 1979 in so v tej obliki prvič na voljo javnosti, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Zbirka dokumentira Handkejevo navado od 70. let prejšnjega stoletja dalje, da je v zvezke spontano zapisoval svoje vtise. Veliko tovrstnih zapisov je nastalo med njegovim potovanjem po svetu.

Med letoma 1971 in 1990 je na ta način nastalo 75 zvezkov, ki vsebujejo okrog 11.000 strani. Na spletu so trenutno objavili prvih 21, ki jim bodo v okviru nadaljnjih projektov sledili še drugi. Knjižnica je pri tem sodelovala z Nemškim literarnim arhivom v Marbachu.

Pisatelj in prevajalec Handke, rojen na avstrijskem Koroškem, se je uveljavil kot eden največjih povojnih pisateljev v Evropi. Nobelovo nagrado za literaturo prejel leta 2019.

Odločitev Švedske akademije, da mu jo nameni za njegovo "vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje", je požela tudi neodobravanje. K temu so pripomogla njegova prosrbska stališča med vojno v nekdanji Jugoslaviji in zagovarjanje nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića, zaradi česar je razdeljeval javnost že pred nagrado.