Svet 27.7.2024 6:00

V muzeju Met zadovoljni s povečanjem obiska v zadnjem letu

New York, 27. julija - V Metropolitanskem muzeju umetnosti (Met) v New Yorku so v zadnjem letu zabeležili več lokalnih obiskovalcev kot pred pandemijo covida-19. Tudi število obiskovalcev iz drugih delov ZDA se je skoraj vrnilo na raven pred pandemijo, so sporočili iz muzeja.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej umetnosti. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej umetnosti.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Število mednarodnih obiskovalcev pa je po pisanju spletnega portala Art Daily doseglo približno polovico števila obiskovalcev, ki so ga beležili pred pandemijo.

V poslovnem letu, ki se je po pisanju spletnega portala sklenilo 30. junija, so v muzeju našteli skoraj 5,5 milijona obiskovalcev v osrednji hiši na Peti aveniji in v MET Cloisters. To je sicer še vedno manj kot leta 2019, ko so privabili sedem milijonov obiskovalcev in ko je še delovala tretja lokacija muzeja, Met Breuer na Madison Avenue. Vendar so v muzeju zadovoljni z napredkom. "Očitno smo nazaj," je povedal direktor muzeja Max Hollein in dodal: "Celoten obisk je na ravni, ki si jo želimo."

Kot navajajo v muzeju, je bilo 60 odstotkov obiskovalcev (3,3 milijona) iz regije, 24 odstotkov (1,3 milijona) pa iz drugih delov ZDA. Preostalih 16 odstotkov (900.000) jih je bilo iz tujine.

Hollein za počasno okrevanje mednarodnega turizma krivi moč dolarja in manjše število obiskovalcev iz azijskih držav. Uspeh pri lokalnem prebivalstvu pa v muzeju pripisujejo okrepljenim odnosom z lokalnimi skupnostmi in bolj raznolikim občinstvom. Nov otroški center 81st Street Studio je denimo od odprtja septembra pritegnil več kot 170.000 obiskovalcev.

Prebivalci zvezne države New York in študenti iz New Jerseyja in Connecticuta imajo možnost, da vstop v Met plačajo, kolikor sami želijo; leta 2022 je sicer muzej zvišal cene za odrasle obiskovalce od drugod s 25 na 30 dolarjev.

Kot še piše spletni portal, muzeji v ZDA večinoma niso uspeli ponovno pridobiti mednarodnih turistov. V zadnjem letu so se tako nekateri sprijaznili z možnostjo, da se mednarodni obiskovalci še dolgo ne bodo vrnili, in so odpustili del zaposlenih ali zvišali cene vstopnic, nekateri so tudi zaprli svoja vrata.

V muzeju Met so v sredo še napovedali odprtje velike razstave z naslovom Beg v Egipt: Temnopolti umetniki in stari Egipt, od leta 1876 do danes. Odprli jo bodo novembra in bo predstavila, kako so temnopolti umetniki in drugi v svoja dela vključevali podobe iz starega Egipta. Združila bo približno 200 del več kot 100 umetnikov.

Med drugim bodo predstavljena dela umetnikov, kot so Barbara Chase-Riboud, Jean-Michel Basquiat in Rashid Johnson.