Na hitro prelistano 3.8.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. avgusta - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko, pri Hiši knjig pa srhljivko ameriškega avtorja Jasona Rekulaka Skrite slike. Pri KUD Police Dubove so poskrbeli za izid slikanice Aneja Sosiča in ilustracijami Kennetha Zammita Tabone z naslovom Krilo.

Ljubljana. Pri založbi Litera je izšel roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Litera je izšel roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Aneja Sosiča z naslovom Krilo. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Aneja Sosiča z naslovom Krilo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jasona Rekulaka z naslovom Skrite slike. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jasona Rekulaka z naslovom Skrite slike.
Foto: STA

NOČ, KO JE PREPLAVALA REKO - ROMAN NA TEMO NASILJA ZA ŠTIRIMI STENAMI

Roman prinaša pretresljivo zgodbo o tem, kako se lahko ženske iz najrazličnejših razlogov najdejo v krogu partnerskega razmerja brez izhoda. Protagonistka Sara, ženska v 40. letih, živi v slovenski provinci, v na videz brezizhodnem položaju. Partner, nekoč velika ljubezen, je nasilen. Osnovni problem je, da je tujka, ki se nima nikamor umakniti, predvsem pa je finančno ogrožena. Dolgo načrtuje in naposled tudi uspe izstopiti iz razmerja ter prijaviti nasilje, ki ga je doživljala dolga leta. Kmalu ugotovi, da je svet, v katerem živi, poln razpadlih družin. Roman je pisan kot dialog z umrlo materjo.

Adriana Kuči je novinarka in literarna ustvarjalka iz Sarajeva, ki zadnja leta živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah. Pri založbi Litera je leta 2022 izšel njen prvi roman v slovenščini, ki ga je naslovila Ime mi je Sarajevo. Roman je bil deležen zelo dobrih odzivov tako med bralci kot kritiki. Nominiran je bil tudi za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma.

SKRITE SLIKE - SRHLJIVKA, V KATERO SO VPLETENE TUDI NADNARAVNE SILE

Knjiga je domiselna različica nadnaravnega trilerja za vse ljubitelje televizijske serije Stranger Things, govori pa o dekletu, varuški fantka z nenavadnimi in skrb vzbujajočimi skrivnostmi, so zapisali pri založbi. Mallory Quinn po tem, ko se vrne z zdravljenja odvisnosti, pri Tedu in Caroline Maxwell sprejme službo varuške. Čuvala naj bi njunega petletnega sina Teddyja. S prisrčnim, sramežljivim fantkom, ki nikamor ne gre brez svoje beležnice in svinčnika, se hitro povežeta. Njegove risbe niso nič posebnega: drevesa, zajci, baloni. Nekega dne pa nariše nekaj povsem drugačnega: moškega v gozdu, ki za seboj vleče žensko truplo. Po tistem Teddyjeve umetnije postopoma postanejo zlovešče, njegove paličaste figurice pa se razvijejo v realistične skice, ki presegajo zmogljivosti petletnika. Mallory se začne spraševati, ali gre za utrinke še vedno nerazrešenega umora, ki ga morda razkriva nadnaravna sila.

Jason Rekulak se je rodil in odraščal v New Jerseyju. Več let je delal kot urednik pri založbi Quirk Books. Pričujoči roman je njegova prva v slovenščino prevedena knjiga. Za prevod je poskrbela Katja Mrak. Knjiga je prejela že več nagrad, med drugim Goodreads Choice Award za najboljšo srhljivko leta.

KRILO - SLIKANICA, KI RAZBIJA TABUJE DRUGAČNOSTI

Slikanica Krilo poskuša na preprost, a vendarle estetsko učinkovit način preseči spolne stereotipe. V našem tisočletju še vedno vlada velika nestrpnost do raznolikosti oz. drugačnosti na vseh ravneh: do različnih ras, narodnosti in tudi spolov. K strpnosti nas lahko na magičen način pripelje prav glavni lik slikanice. Svit je namreč deček, ki se večkrat počuti kot deklica, njegova velika želja pa je obleči krilo. Knjiga na sublimen, nedemagoški in topel način odkriva nekatere značilnosti transspolnosti, ko poskuša presegati zakoreninjenost bioloških in družbenih spolov, saj na poseben način presega spolno binarnost, so zapisali pri založbi.

Anej Sosič (1995) je maneken in igralec. Po končani umetniški gimnaziji v Ljubljani je nadaljeval šolanje v Amsterdamu. Delal je za vrhunske modne znamke in svoj obraz posodil tudi številnim svetovnim modnim revijam. Kot vodja projektov TEDx si prizadeva za ureditev zdravstvene zakonodaje v modni industriji. Za svoje delo na področju mode je prejel več mednarodnih nagrad. Trenutno živi med Amsterdamom in Los Angelesom.

Kenneth Zammit Tabona (1956) je malteški umetnostni kritik, knjižni ilustrator in akvarelist. Med drugim je pisal glasbene in gledališke kritike za časnika Malta Times in Sunday Times. Od leta 1989 deluje v upravi Gledališča Manoel, od leta 2014 je njegov umetniški vodja. Leta 2012 je ustanovil Mednarodni baročni festival v Valeti. Kot ilustrator in akvarelist je imel več razstav. Za svoje delo je prejel več nagrad.