Slovenija 2.8.2024 9:59

V Galeriji Božidar Jakac razstava Karla Plemenitaša

Kostanjevica na Krki, 2. avgusta - V Galeriji Božidar Jakac - Muzej moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki bodo drevi odprli razstavo Karla Plemenitaša. Postavitev ob umetnikovi 70-letnici pod naslovom Ujeti prostori gledalca vabi na potovanje po življenjskih in ustvarjalnih postajah umetnikovega opusa, ki jim sledi skozi razčlenjene sobe razstavišča.

Kostanjevica na Krki. Galerija Božidar Jakac. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Kostanjevica na Krki.
Galerija Božidar Jakac.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Plemenitaš je kot umetnik in učitelj dobro poznan kostanjeviški publiki. S svojimi grafičnimi deli se je tu prvič predstavil leta 1982 v Lamutovem likovnem salonu. Leta 2008 je v Galeriji Božidar Jakac predstavil avtorsko instalacijo na grafiki baziranih del v razstavišču Lapidarij. Tokratna razstava, s katero se vrača v razstaviščne prostore Lapidarija, pregledno predstavlja pomembnejše ustvarjalne cikle v več kot štiridesetletnem ustvarjalnem obdobju umetnika. Hkrati je izkaz spoštovanja avtorju, ki letos praznuje 70-letnico in ki je tudi preko pedagoškega dela na osnovni šoli Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki v začetku 80. let minulega stoletja pripomogel k večplastnemu razvoju pomena likovne umetnosti v kraju.

Kot je zapisala kustosinja razstave Kristina T. Simončič, je Plemenitaševa umetniška abeceda sorodna umetniški abecedi Bogdana Borčića po redukciji barve in gradnji elementov abstraktnih kompozicij, sestavljenih iz geometrijskih oblik kroga, kvadrata in trikotnika. Te umetnik v samosvojih metamorfozah preigrava, spaja, lomi, prazni in napolnjuje. Premene oblik, repeticija in odnosi med njimi ustvarjajo dinamične kompozicije, simbolno govorico o prapočelu sveta in človeka.

Pot ustvarjalne misli umetnika je po besedah kustosinje mogoče spremljati v razvijajoči se liniji od mnogoterih skic in kolažev, od katerih tiste, ki ga najbolj nagovorijo, razvija dalje v tradicionalnih grafičnih tehnikah jedkanice in akvatinte. Drugi pol njegovega ustvarjanja pa predstavlja keramika, v kateri se je prvič preizkusil leta 1979 na simpoziju v Libojah ter ga je še dodatno očarala tudi leta 1988 med študijskim izpopolnjevanjem na Norveškem. V tem obdobju je kompozicije klasičnih grafik izvedel v porcelanu v obliki nizkih reliefov.

V obdobju okrog leta 2000 je klasično izvedene grafike preoblikoval tudi v tridimenzionalne objekte. Prenos motivov iz grafike v porcelan se je nadaljeval tudi v zadnjem ustvarjalnem obdobju, ko je preko tehnično zahtevnih preizkusov glazur in žganja razvil svojstveno likovno govorico s keramikami, ki jih sam imenuje opeke. Ti na videz robustni, a v resnici krhki porcelani nosijo likovno upodobitev na obeh straneh ter tvorijo od nastanka več kot dvajset let trajajočo serijo del.

Plemenitaš se je rodil leta 1954 v Tržišču pri Rogaški Slatini. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Andreju Jemcu, na akademiji pa končal tudi grafično specialko pri Borčiću in Marijanu Pogačniku. Študijsko se je izpopolnjeval v Oslu na Norveškem, poleg tega je študijsko potoval v Pariz. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava v Kostanjevici na Krki bo na ogled do 3. novembra.