Slovenija 6.8.2024 14:02

V Novi Gorici poteka mednarodni mladinski filmski tabor

Nova Gorica, 6. avgusta - V Novi Gorici te dni poteka Mednarodni mladinski filmski tabor v organizaciji Kinoateljeja in Ustanove Silvana Furlana. Filmsko ustvarjanje mladih je del programa Evropske prestolnice kulture 2025, mladi pa bodo na taboru ustvarili kratke filme, ki jih bodo predstavili v petek. Izhodiščna tema je Brezmejnost.

Poslanstvo tabora ostaja širjenje filmske kulture med mladimi skozi izkušnjo filmskega ustvarjanja, ki sočasno spodbuja njihovo kreativno in kritično razmišljanje v inovativnem učnem okolju in je ena od vrste aktivnosti, ki jih Kinoatelje čez vse leto izvaja v čezmejnem prostoru, da bi nadalje gojil ljubezen do filma, so sporočili organizatorji.

Na letošnji, 13. izvedbi sodeluje 26 udeležencev, starih med 10 in 18 let. Po narodnosti so Slovenci, nekateri tudi iz zamejstva, ter Italijani, Poljaki in Ukrajinci. Na taboru ustvarjajo pod vodstvom mentorjev, tako izkušenih filmarjev kot tistih, ki še študirajo. Mentorji so Jana Rajh Plohl, Mateja Sulič, Enej Ljubič Šinigoj, Jan Mozetič, Matej Okroglič, Pietro Cromaz, Alex Chiabai, Jure Batagelj, Karin Likar, Peter Persoglia, Brina Fekonja in Lana Andolšek.

Na taboru sodelujeta tudi Anisja Volčič, ki skrbi za pedagoško noto, ter režiser in dokumentarist Vid Hajnšek kot poseben gost, ki pomaga brusiti scenaristične ideje, obenem pa je vodil tudi mojstrsko delavnico za mentorje filmskega tabora in druge filmofile na temo Učiti se učiti film.

Mladi udeleženci so navdih za ustvarjanje kratkih filmov tokrat iskali v izhodiščnem naslovu Brezmejnost, ki jih vodi po poteh zgodb, zgodovine in idejnih prebliskov, umeščenih v skupni čezmejni prostor. Predstavili jih bodo v petek na zaključnem večeru v Dijaškem domu v Novi Gorici.

Koordinatorica tabora Mateja Sulič je na današnji novinarski predstavitvi povedala, da so si temo Brezmejnost izbrali v luči prihajajočega leta, ki bo obe Gorici povezalo v nazivu Evropske prestolnice kulture. "Udeleženci tabora so zelo mladi, meje v našem prostoru še niso zares doživeli. Zelo neučakani smo, da izvemo, kako se ta koncept odseva skozi njihove oči, doživljanja, predvsem pa to, kako lahko meje presegamo oz. jih dojemamo kot zgolj umetne konstrukte," je dodala.

Po njenih besedah nastaja šest kratkih filmov, od tega ena animacija in pet takšnih, v katerih se žanri prepletajo med igranim, dokumentarnim in eksperimentalnim.