Svet 14.8.2024 10:28

Na ogled dragocenosti, ki so jih pred leti ukradli iz muzeja v Dresdnu

Dresden, 14. avgusta - V Dresdnu so v torek ponovno razstavili dragocenosti, ki so jih pred nekaj leti v spektakularnem vlomu ukradli iz muzeja na tamkajšnjem gradu. Širši javnosti so na ogled od danes, prikazani pa so v nerestavrirani obliki oziroma v stanju, v kakršnem so bili, ko so jih našli decembra 2022, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Veseli smo in izjemno hvaležni. Danes je za nas lep dan," je ob ponovnem odprtju razstave povedal premier zvezne dežele Saške Michael Kretschmer. Vodja deželne umetnostne zbirke v Dresdnu Marion Ackermann pa je ta dan opisala kot "posebej lep trenutek".

Nakit je pod lučmi razstavljen v ohišju poleg draguljev, ki jih v ropu niso odnesli. Natančen pregled pokaže, da so primerki poškodovani.

"Trenutno predvidevamo, da je vse dele mogoče obnoviti," je povedala Ackermann. K obnovi nameravajo povabiti mednarodne strokovnjake, vendar so dragulji trenutno še dokaz na sodišču.

Vlom v znameniti muzej na Saškem novembra 2019 velja za eno najspektakularnejših kraj umetnin v Nemčiji. Vlomilci so ukradli 21 kosov nakita, ki so ga hranili v dresdenski kraljevi palači, eni najstarejših zgradb v mestu in domovanju ene največjih zbirk dragocenosti v Evropi. S tem, ko so zažgali razdelilno omarico v starem mestnem jedru Dresdna in avtomobil, ki so ga imeli za pobeg v podzemnem parkirišču stanovanjske stavbe, da bi s tem prikrili sledi, so povzročili za milijon evrov škode.

Sodišče v Dresdnu je maja lani na večletno zaporno kazen obsodilo pet mladeničev iz berlinskega klana Remmo. Pred izrekom sodbe so sicer sklenili dogovor, da se vrne velik del plena, vendar o nekaterih najvrednejših predmetih še vedno ni sledi. Kretschmer in Ackermann upata, da ju bodo nekega dne vrnili.

V zakladnico muzeja na dresdenskem gradu, znano kot Zeleni svod, sta skozi okno vdrla tatova, s sekiro razbila vitrino ter odnesla diamante in druge dragocenosti iz 17. in 18. stoletja. Njihova vrednost je znašala 113 milijonov evrov.