Na hitro prelistano 10.8.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. avgusta - Pri založbi UMco je izšla knjiga Strto srce ameriške novinarke Florence Williams. Janja Vidmar je pri založbi Miš izdala mladinski roman Koliko še?, Mladinska knjiga pa je izdala priročnik Ne pozabi na rože Jana Robina.

Ljubljana. Koliko še? avtorice Janje Vidmar. Foto: STA

Ljubljana.
Koliko še? avtorice Janje Vidmar.
Foto: STA

Ljubljana. #Ne pozabi na rože avtorja Jana Robina. Foto: STA

Ljubljana.
#Ne pozabi na rože avtorja Jana Robina.
Foto: STA

Ljubljana. Strto srce avtorice Florence Williams. Foto: STA

Ljubljana.
Strto srce avtorice Florence Williams.
Foto: STA

STRTO SRCE KOT OSEBNO IN ZNANSTVENO POPOTOVANJE

Ameriška raziskovalna novinarka Florence Williams se je po razpadu 25-letnega zakona poglobila na povsem nova področja znanosti o "srčni bolečini", da bi izvedela, kaj se v resnici skriva v strtem srcu in zakaj se o tem moti toliko splošno sprejetih modrosti. Ko so se posledice pokazale tudi v izgubi fizičnega zdravja, se je odločila poiskati znanstveno razlago za bolečine, ki jih povzroči strto srce. S toplino, drznostjo, duhovitostjo in odkritosrčnostjo je ustvarila napeto pripoved o žalosti po ločitvi in okrevanju, ki sledi.

Avtorica se znajde na nepričakovani poti, ki jo pelje od ameriških raziskovalnih laboratorijev nevrogenomike do muzeja propadlih razmerij v Zagrebu, od ločitvenih terapevtskih delavnic do obiskovanja gora in narave. Naredi krvne teste za iskanje genetskih markerjev žalosti, prestane električne šoke, medtem ko gleda fotografije nekdanjega moža, in odkrije, da imunske celice prisluškujejo osamljenosti. Ko zbira nova spoznanja in strategije, da bi si povrnila zdravje, se poda v nova razmerja in išče uteho tudi na divji reki, so zapisali pri založbi.

Williams je raziskovalna novinarka in večkrat nagrajena avtorica. Redno piše za revijo Outside, njeni prispevki pa so objavljeni v časopisu New York Times, reviji National Geographic in drugje. Za knjigo Strto srce je prejela nagrado ameriškega Pena E. O. Wilson Literary Science Writing Award za najboljšo znanstveno knjigo leta 2023. Med slovenskimi bralci je že bila dobro sprejeta njena knjiga Narava zdravi in popravi.

DINAMIČEN POPOTNIŠKI ROMAN ZA NAJSTNIKE

Razredna frajerka Iza, edinka iz premožne družine, se spravi na sošolko Lucijo, ki izhaja iz povsem drugačnega družinskega okolja, saj živi z mamo samohranilko in sestro. Konflikt preraste v pretep, ki terja ukrepe. Izini starši se odločijo, da bodo razvajeno hčer s planinskim društvom, ki deluje tudi na šoli, poslali na pohod čez otok Krk, da jo malo prizemljijo. Nanj je prijavljen tudi njen sošolec Ognjen, navdušen planinec, tam pa se znajde tudi Lucija, ki ji kot nekakšno kompenzacijo Izini starši ponudijo plačilo pohoda. Lucija sprva okleva, a se na koncu odloči, da je to pač lahko njena odskočna deska za odkrivanje sveta. V nasprotju z Izo na pohodu uživa, se dobro ujame z družbo in pridobi na samozavesti, a tudi Iza ne ostane povsem enaka kot pred popotniško preizkušnjo.

Kot so še zapisali pri založbi, dinamičen popotniški roman najstnike od šolskih in zasebnih problemov odpelje v divjo, neokrnjeno naravo, jih obuje v gojzarje in postavi pred čisto nove, nevarne izzive.

Janja Vidmar poleg knjig za otroke in mladostnike piše tudi scenarije. Znana je predvsem kot avtorica mladinske realistične proze, ki se uvršča na področje socialno-psihološkega romana.

PRIROČNIK ZA VZGOJO IN NEGO SOBNIH RASTLIN

Ne pozabi na rože je priročnik za vzgojo in nego sobnih rastlin enega najvidnejših spletnih vplivnežev s področja nege in stiliranja rastlin Jana Robina, ki je sicer po poklicu univerzitetni diplomirani kemik. Na Instagramu mu na profilu Botanistbyheart, kjer navdušuje s fotografijami in praktičnimi nasveti za rastlinoljubce, sledi več kot 65.000 ljubiteljev zelenega in cvetočega okrasja.

V priročniku skozi krajše zgodbe predstavlja posamezne sobne rastline, opisuje svoje izkušnje in spomine ter vpleta tudi razne nasvete, med drugim o negi in presajanju, o stiliranju doma z rastlinami, dekoriranju ter umetnosti makrameja, so zapisali pri založbi.