Svet 13.8.2024 6:00

V Torontu jeseni razstava ameriške fotografinje in fotoreporterke Lee Miller

Toronto, 13. avgusta - V muzeju fotografije The Image Center v Torontu za jesen napovedujejo razstavo Lee Miller: Fotografinja pri delu (1932-1945). Predstavila bo večplastno kariero ameriške fotografinje in fotoreporterke Lee Miller ter osvetlila njeno pot od priznane studijske portretistke do neustrašne vojne dopisnice v enem od najbolj burnih obdobij 20. stoletja.

Po pisanju spletnega portala Art Daily je Lee Miller (1907-1977) med letoma 1932 in 1945 izstopala kot vsestranska in inovativna fotografinja. Njena fotografska kariera se je začela v Parizu, kjer je imela svoj studio. Pozneje je svoj sloves utrdila v New Yorku, kjer je odprla uspešen portretni studio, ki je privabljal stranke iz visoke družbe ter ugledne osebe iz sveta modne, parfumske in kozmetične industrije. Razstava bo tako razkrila, kako je bilo zahtevno voditi uspešno podjetje ob hudi konkurenci ter družbenih izzivih, ki so bili za ženske v poslovnem svetu v tistem času še posebej zahtevni.

Leta 1939 se je preselila v London, kjer je kot modna fotografinja za Vogue dokazala, da se zna prilagoditi omejitvam, ki jih je prinesla vojna. Kot vodja londonskega studia je ujela bistvo vojne mode, pri čemer je modele v praktičnih, a elegantnih oblačilih pogosto fotografirala pred bombardiranimi stavbami. Njen spontani in naravni pristop k modni fotografiji je po pisanju spletnega portala predstavljal osvežujoče nasprotje konvencionalnemu slogu, z njim se je priljubila bralcem revije Vogue na obeh straneh Atlantika.

Izjemno mesto v njenem opusu pa ima njen prispevek vojne dopisnice britanske izdaje revije Vogue. Med letoma 1942 in 1945 je dokumentirala pretresljive dogodke druge svetovne vojne in jih postavila v ospredje zavesti javnosti, vključno z osvoboditvijo koncentracijskih taborišč Dachau in Buchenwald, s čimer je utrdila svoj sloves pionirske fotoreporterke.

Razstava v Torontu bo na ogled od 11. septembra do 7. decembra.

O Lee Miller pripoveduje tudi film ameriške režiserke Ellen Kuras z naslovom Lee iz leta 2023, v katerem je v vlogi fotografinje zaigrala britanska igralka Kate Winslet.