Na hitro prelistano 17.8.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. avgusta - Pri založbi Primus je izšla knjiga Kako se lotiti dela na sebi holistične psihologinje Nicole LePera v prevodu Urške Pajer. Rudi Mlinar je pri založbi Celjska Mohorjeva družba izdal izviren roman Kamav tu o prepovedani ljubezni, založba Grlica pa je izdala grafični roman Drama Raine Telgemeier v prevodu Mateja Freceta.

Ljubljana. Roman Kamav tu avtorja Rudija Mlinarja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Kamav tu avtorja Rudija Mlinarja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Drama avtorice Raine Telgemeier. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Drama avtorice Raine Telgemeier.
Foto: STA

KAKO SE LOTITI DELA NA SEBI - PREPOZNATI TEŽAVNE VZORCE, ZACELITI RANE IZ PRETEKLOSTI IN PREBUDITI NOTRANJI JAZ

Psihologinja LePera v knjigi ponuja program za samozdravljenje, ki je hkrati vodnik k bolj dinamičnemu, pristnemu in radostnemu življenju. Na podlagi najnovejših raziskav z različnih znanstvenih področij in načinov zdravljenja nam pomaga pri spoznanju, da lahko neprijetne izkušnje in travme iz otroštva ostanejo z nami ter povzročajo nepravilno delovanje celotnega telesa - aktivacijo škodljivih stresnih odzivov, zaradi katerih obtičimo v vzorcih soodvisnosti, čustvene nezrelosti in travmatskih vezi. Če teh škodljivih vedenj ne izkoreninimo, se lahko ujamemo vanje in živimo nesrečno, neizpolnjeno ter nezdravo,.

LePera (1983) je bila kot klinična psihologinja v preteklosti pogosto nezadovoljna z omejitvami tradicionalne psihoterapije, zato je za svoje kliente in zase začela razvijati celostno filozofijo duševnega, telesnega in duhovnega zdravja, ki obsega interdisciplinarne tehnike za samozdravljenje. LePera se je za klinično psihologijo usposabljala na Univerzi Cornell.

KAMAV TU - BOJ MEDSEBOJNE POVEZANOSTI PROTI SEGREGACIJI IN NEZAŽELENOSTI S STRANI DRUGIH

Romaneskni naslov Kamav tu, ki v romščini pomeni, da nekoga ljubimo, nakazuje ljubezenski odnos, katerega zgodba je večplastna in problematična. Med drugim odpira vprašanja o drugačnosti, nestrpnosti, sovraštvu in segregaciji, hkrati tudi o dobroti, usmiljenju, pomoči in ljubezni. Kot so zapisali pri založbi, se ljubezen "shakespearovsko" znajde v primežu etničnih stereotipov. Čustva, ki se ne glede na predsodke družbe razvijejo med romskim dečkom Zoranom in deklico slovenskih korenin Mileno, niso zgolj prepovedana, ampak celo preganjana. Milena se z družino preseli v Avstralijo, vendar njihov beg ne izbriše medsebojne naklonjenosti dveh mladih ljudi. Ta ponovno vzklije, ko Milena vrne v Slovenijo študirat in povsem po naključju spet sreča Zorana. S tem mlada protagonista kot par zopet postaneta nezaželena.

Rudi Mlinar, rojen leta 1950, je avtor številnih romanov in biografij, ki so tematsko vezane predvsem na Mežiško dolino. Že zgodaj je začel objavljati krajše literarne prispevke v raznih literarnih revijah in časopisih. Od leta 2007 je član Društva slovenskih pisateljev, za svoje delo je prejel več nagrad.

DRAMA - ODRSKI PARKET, KI ZDRUŽUJE DRAMO, RAZISKOVANJE IN SIMPATIJE

Deklica Callie obožuje gledališče, zato bi rada prevzela vlogo v šolski produkciji gledališke igre Mesec nad Misisipijem, vendar v resnici ne zna peti. Namesto tega postane scenografinja za odrsko ekipo šolskega gledališkega oddelka in odločena je, da bo z nizkim proračunom ustvarila broadwaysko scenografijo. O mizarstvu ne ve veliko, prodaja vstopnic je upadla, člani ekipe pa se ves čas prepirajo. Na poti do uspešne scenografije, jo zmedeta tudi simpatična mladeniča.

Ameriška karikaturistka Raina Telgemeier (1977) je po diplomi na šoli za vizualne umetnosti začela udeleževati festivalov majhnih tiskov, kot je umetniški festival MoCCA. Karierni preboj je doživela z ustvarjanjem grafičnih romanov, priredb romanov Baby-Sitters Club. Leta 2009 je izdajatelj stripov Del Rey Manga izdal delo X-Men: Misfits, ki ga je Telgemeier napisala s svojim takratnim soprogom Daveom Romanom. Knjiga je pet tednov preživela na seznamu uspešnic New York Timesa za Paperback Graphic Books.