Svet 19.8.2024 6:00

V San Sebastianu se bodo za nagradi občinstva potegovali tudi v Cannesu nagrajeni filmi

San Sebastian, 19. avgusta - Filmski festival v San Sebastianu je v program Perlak uvrstil najboljše filme iz tekmovalnega programa letošnjega festivala v Cannesu. Filmi se bodo tako potegovali za nagradi občinstva San Sebastiana, program pa bo 20. septembra odprl muzikal Emilia Perez Francoza Jacquesa Audiarda, ki je v Cannesu prejel nagrado žirije.

V omenjeni program so po pisanju spletnega portala Hollywood Reporter uvrščeni filmi All We Imagine as Light indijske režiserke Payal Kapadia, ki je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije, Seme svetega figovca Mohammada Rasoulofa, ki je prejel posebno nagrado žirije, The Substance francoske režiserke in scenaristke Coralie Fargeat, ki je bil nagrajen za najboljši scenarij, ter Anora Seana Bakerja, dobitnika zlate palme.

Program Perlak bo odprl muzikal Emilia Perez Francoza Jacquesa Audiarda, ki je prejel nagrado žirije, za vlogo v muzikalu pa so nagrado za najboljšo igralko skupaj prejele Karla Sofia Gascon, Selena Gomez, Zoe Saldana in Adriana Paz. Gascon je prva transspolna igralka, ki je prejela nagrado v Cannesu.

Prikazali bodo še nekaj filmov s cannskega festivala, med njimi film Bird, ki ga je režirala Andrea Arnold, film Oh, Canada Paula Schraderja, film Partenope italijanskega režiserja Paola Sorrentina ter Megalopolis Francisa Forda Coppole.

Prav tako bodo prikazali A Traveler's Needs, ki ga je režiral Hong Sang Soo, in je prejel srebrnega medveda - veliko nagrado žirije v Berlinu, film Walterja Sallesa Ainda I'm Still Here, ki bo premierno prikazan v Benetkah, in film Memoir of a Snail Adama Elliota, ki je letos na festivalu animiranega filma v Annecyju prejel nagrado cristal za najboljši celovečerec.

Program bo 28. septembra sklenil Marco, biografski film španskih režiserjev Jona Garana in Aitorja Arregija o Enricu Marcu, katalonskem goljufu, ki je lažno trdil, da je preživel nacistično koncentracijsko taborišče. Film bodo prikazali izven konkurence.

Filmi se bodo potegovali za nagradi občinstva - nagrado za najboljši film v vrednosti 50.000 evrov in nagrado za najboljši evropski film, ki vključuje štipendijo v višini 20.000 evrov. Obe finančni nagradi prejmeta španska distributerja nagrajenih filmov.