Slovenija 19.8.2024 9:29

Med petimi finalisti za večernico dve pesniški zbirki in tri pripovedi

Ljubljana, 19. avgusta - V ožji izbor za nagrado večernica, ki jo podeljujejo najboljšemu otroškemu oziroma mladinskemu literarnemu delu preteklega leta, so se uvrstile knjige Rimana kaša Ambroža Kvartiča, Življenje nima naslova Ferija Lainščka, Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča, Sneg Marjane Moškrič in Zmaj nad mestom Sebastijana Preglja, poroča današnji Večer.

Nominirane knjige so lani izšle pri založbah Miš, Slovenska matica, Mladinska knjiga in KUD Sodobnost International. Nagrado običajno podelijo na Srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede jeseni v Murski Soboti.

Za večernico se lahko potegujejo vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so v preteklem letu, ali imajo letnico 2023, izšla v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. V žiriji so predstavnica Večera Klara Širovnik, predstavnik Društva slovenskih pisateljev Lenart Zajc, predstavnica Društva za humanistična vprašanja Argo Norma Bale, predstavnica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih (predsednica) ter predstavnica Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY Alenka Urh.

Letošnja bera je bila po tematiki in obliki dokaj raznovrstna in literarnoumetniško večinoma dovolj prepričljiva, je ocenila predsednica.

"V peterici sta dve tematsko, motivno in jezikovno zelo zanimivi in tudi zabavni pesniški zbirki, ki bi mlade bralce lahko pritegnile k branju sodobne poezije. Lainščkov problemski oman odpira v slovenski mladinski literaturi doslej manj znan pogled na življenje, Pregelj nam v privlačno zasnovani realistični zgodbi tudi tokrat verodostojno približa našo preteklost, distopični roman Sneg pa bralce opozarja na aktualne probleme današnjega časa in jih vabi k globljemu razmisleku o sodobni družbi," je povedala za Večer.

Kot še poroča časnik, je bil nabor obravnavanih knjig v zadnjih treh letih, kolikor traja mandat žirije, številčno primerljiv, saj je vsako leto prispelo nekaj čez 50 knjig. Tokrat je knjige na razpis poslalo devet založb in ena samozaložba, žirija pa je glede na uradne podatke o tem, koliko slovenskih založb izdaja knjige za mlade bralce, pričakovala, da bo na razpisu sodelovalo bistveno več knjig.