Svet 22.8.2024 6:00

V Gradcu prvo pevsko tekmovanje mladih pevcev Young Voices Alpe Adria

Gradec, 22. avgusta - V avstrijskem Gradcu bo konec avgusta potekalo prvo pevsko tekmovanje Young Voices Alpe Adria (YVAA). Na tekmovanju, ki se bo začelo 26. avgusta, sodeluje 54 mladih talentov iz 23 držav v starosti od 20 do 28 let, med njimi tudi dva iz Slovenije. Na tekmovanju bodo podelili več nagrad v skupni vrednosti 10.000 evrov.

Ljubljana. Glasbeni nastop, mikrofon. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbeni nastop, mikrofon.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Kot je za STA potrdil pobudnik tekmovanja, intendant graškega Glasbenega društva za Štajersko Michael Nemeth, se bosta tekmovanja iz Slovenije udeležila Val Mihelčič in Nina Kreča.

Mladi izvajalci bodo tekmovali v dveh starostnih skupinah; prva je od 20 do 24 let, druga od 24 do 28 let. Repertoar obsega vse od pesmi do oper in muzikalov. Devetčlanski mednarodni žiriji predseduje nemški pevec in profesor petja Mario Steller.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost graškega Glasbenega društva, si Nemeth kot pobudnik YVAA prizadeva za trajno promocijo mladih talentov, samo dva meseca po uspešni ustanovitvi Mladinskega orkestra Alpe Jadran pa podpora mladim s strani graškega Glasbenega društva dobiva še mednarodno podobo.

"Glasbeno društvo mladim pevcem za teden dni nudi ugledno platformo, na kateri bodo lahko pokazali svoje sposobnosti. Veliko število prijavljenih pa priča o čezregionalnem pomenu glasbenega društva," so v sporočilu za javnost še navedli besede Nemetha.

Sklepni koncert letošnjega tekmovanja YVAA bo v dvorani glasbenega društva 30. avgusta. Naslednje tekmovanje YVAA bo leta 2026.