Svet 25.8.2024 6:00

Korejska kinematografska nagrada posthumno Lee Sun-kyunu

Busan, 25. avgusta - Mednarodni filmski festival v Busanu, največji v Aziji, bo letos posthumno počastil južnokorejskega igralca Lee Sun-kyuna. Festival bo pokojnemu igralcu, ki mu je globalno prepoznavnost prinesla vloga v z oskarjem nagrajenemu filmu Parazit, podelil korejsko kinematografsko nagrado.

Nagrado "podeljujemo filmskim ustvarjalcem, ki so dvignili status korejske kinematografije in prispevali k njeni svetovni prepoznavnosti," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob tem sporočili organizatorji festivala.

Kot so še dodali, bo letos nagrado "prejel pokojni igralec Lee Sun-kyun, ki je s svojimi raznolikimi vlogami osvojil srca tako domačih kot mednarodnih ljubiteljev filma". Nagrado bodo podelili ob odprtju letošnjega festivala 2. oktobra.

Na letošnjem filmskem festivalu v Busanu bo tudi posebna projekcija skupno šestih filmskih in televizijskih del, v katerih je zaigral Lee Sun-kyun. Med njimi sta Parazit in film Haengbog-ui nala (Dežela sreče). Slednji je v kinematografe prišel po igralčevi smrti. Lee Sun-kyun je v tem filmu upodobil vojaka iz avtoritarnega obdobja Južne Koreje v 70. letih minulega stoletja.

Lee Sun-kyun, ki je diplomiral na prestižni južnokorejski nacionalni univerzi za umetnost, je leta 2001 debitiral na gledališkem odru in televiziji. Kasneje je požel priznanje za svoje nastope v različnih vlogah, vključno s karizmatičnim kuharjem in genialnim nevroznanstvenikom, ki ni sposoben empatije. Decembra 2023 so ga po dvomesečni policijski preiskavi zaradi domnevne uporabe drog našli mrtvega. Domnevno naj bi storil samomor. Star je bil 48 let.

Prejšnji prejemniki korejske kinematografske nagrade so med drugim južnokorejska igralka Yoon Jeong-hee, francoski filmski kritik Charles Tesson in soustanovitelj festivala azijskega filma v New Yorku Goran Topalovic.

Letošnji mednarodni filmski festival v Busanu bo potekal od 2. do 11. oktobra.