Slovenija 28.8.2024 12:27

V Novem mestu vrhunec letošnjega festivala pripovedovanja

Novo mesto, 28. avgusta - Knjigarna in kavarna založbe Goga v Novem mestu od danes do petka pripravlja vrhunec festivala pripovedovanja, ki letos že od marca poteka pod prenovljenim imenom Reku reku. V treh pripovedovalskih večerih bo zgodbe spletalo 15 gostov, od domačinov do uveljavljenih igralcev in pisateljev, tudi tujih.

Na treh pripovedovalskih večerih, ki se bodo na novomeškem Glavnem trgu začeli vsak večer ob 20. uri, bodo med drugim nastopili Gojmir Lešnjak, Nora Verde, Dušan Šarotar, Stanka Hrastelj, Sebastijan Pregelj, Suzana Tratnik, Agata Tomažič, Boris Kolar, Ana Geršak in Aljoša Harlamov.

Na današnji prvi večer, ki ima naslov Reku reku, paradoks zamišljenega in zarečenega, so k razlagi frazema skozi zgodbo povabili Novomeščane. Na četrtkovem večeru bo pet nastopajočih spletalo zgodbe pod iztočnico naslova večera Bilo je nekoč na zahodu.

Da me je strah? pa je naslov zadnjega pripovedovalskega večera. Kot so sporočili organizatorji, so tretji festivalski večer poimenovali po romanu Maruše Krese, po kateri je od lanskega leta imenovana tudi nagrada za najboljšo zbirko kratke proze preteklega leta.

K sodelovanju na zaključnem večeru tridnevnega dogajanja so povabili pomembne soustvarjalce slovenskega kulturnega prostora, da se soočijo s svojimi ali tujimi strahovi.

Festival Reku reku ima svoje korenine v mednarodnem festivalu kratke zgodbe Novo mesto short, na katerem so podeljevali nagrado za najboljšo slovensko zbirko kratke proze preteklega leta.

Kot so sporočili iz Založbe Goga, bo nagrada Maruše Krese letos prvič samostojno podeljena v mesecu novembru na Slovenskem knjižnem sejmu. Nominiranci bodo objavljeni oktobra.