Slovenija 3.9.2024 8:00

Ljubljana Festival se bo sklenil z nastopom pianistke Marthe Argerich

Ljubljana, 3. septembra - Ljubljana Festival se bo v 72. izvedbi sklenil z nocojšnjim koncertom v Cankarjevem domu, kjer bosta nastopila Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita. Na odru Gallusove dvorane se jima bo pridružila priznana argentinska pianistka Martha Argerich, ki je z dirigentom že gostovala na festivalu leta 2021.

Ljubljana. Pianist. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pianist.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Po uvodni suiti Pelleas in Melisanda Gabriela Faureja bo Argerich interpretirala Koncert za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela. Za konec bo na sporedu še Simfonija št. 9 v e-molu Iz novega sveta, ki jo je skladatelj Antonin Dvoržak napisal pod vtisom bivanja v ZDA.

Argentinska pianistka še posebej blesti s svojimi interpretacijami virtuozne klavirske literature 19. in 20. stoletja. Njen obsežni repertoar vključuje dela raznolikih skladateljev, vse od Johanna Sebastiana Bacha in Frederica Chopina do Bele Bartoka ter Olivierja Messiaena.

Ena največjih koncertnih pianistk vseh časov se je rodila v Buenos Airesu, iz klavirja pa se je nato izobraževala v Evropi. Debitantski koncert je odigrala pri osmih letih. Osvojila je številna priznanja, med drugim je leta 1957 zmagala na tekmovanju Ferruccio Busoni v Bolzanu in leta 1965 na Chopinovem tekmovanju v Varšavi.

V karieri je nastopala s svetovno znanimi orkestri in dirigenti, posnela številne albume in bila članica žirij različnih tekmovanj. Znana je tudi po podpori mladih glasbenikov, med drugim je "odkrila" hrvaškega pianista Iva Pogorelića.

Dutoit je trenutno eden najpomembnejših sodobnih dirigentov. Med drugim je bil umetniški vodja in glavni dirigent Kraljevega filharmoničnega orkestra v Londonu, orkestrov v Filadelfiji in Montrealu ter pri radijskem simfoničnem orkestru v Tokiu. Trenutno je na čelu filharmonije v Sankt Peterburgu. Kraljeva filharmonična družba ga je odlikovala z zlato medaljo, ki jo podeljujejo le najbolj izvrstnim glasbenikom.

Po zaključku festivala bo v sredo sledil še koncert fagotista Zorana Miteva, ki bo v Križevniški cerkvi obeležil 40-letnico umetniškega delovanja.

Letošnji festival je od 20. junija ponudil 105 dogodkov, ki jih je obiskalo okrog 55.000 ljudi iz 57 držav. Na njih je nastopilo približno 6300 umetnikov. Program je bil tudi tokrat raznovrsten, od komornih in simfoničnih koncertov do baletnih, opernih in gledaliških predstav ter muzikalov.

Med največje uspehe so na festivalu uvrstili uprizoritev Puccinijeve Tosce s sopranistko Rebeko Lokar, baletno predstavo Spartak v izvedbi Državne opere in baleta iz Astane ter dva zaporedna koncerta Budimpeškega koncertnega simfoničnega orkestra. Po nekaj letih je na festivalu ponovno nastopil tudi dirigent Zubin Mehta, tokrat z orkestrom festivala iz Firenc Maggio Musicale Fiorentino in violinistko Lano Trotovšek. Gostili so tudi Filharmonični orkester milanske Scale pod vodstvom dirigenta Riccarda Chaillyja.