Slovenija 4.9.2024 8:00

Dan po zaključku Ljubljana Festivala še koncert Zorana Miteva

Ljubljana, 4. septembra - Dan po uradnem zaključku Ljubljana Festivala bo nocoj v Križevniški cerkvi na sporedu še koncert ob 40-letnici delovanja fagotista Zorana Miteva. V Skopju rojeni Mitev je prvi fagotist Orkestra Slovenske filharmonije. Na koncertnem praznovanju njegovega umetniškega jubileja se mu bo pridružil ansambel Dissonance.

Koncertni program bo segal od ljubezenskih melodij do virtuoznih skladb. Na sporedu bo glasba različnih skladateljev, ob tem pa bo mogoče slišati še makedonsko ljudsko glasbo v aranžmaju vodje ansambla Dissonance Klemna Hvale in dela Astorja Piazzolle. Vrhunec večera bo krstna izvedba novitete Concertino za fagot in godalni kvintet, ki jo je skladatelj Marko Mihevc posvetil Mitevu, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Mitev je svojo glasbeno pot začel v Skopju, študij pa je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Specializiral se je na Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost v Gradcu. Danes je aktiven kot solist in komorni glasbenik, sodeluje z uglednimi slovenskimi orkestri in festivali ter je prejel številne nagrade. Poleg tega je prvi fagotist Orkestra Slovenske filharmonije in docent na ljubljanski glasbeni akademiji.

Zasedbo Dissonance sestavljajo priznani glasbeniki, ki so tudi člani drugih ansamblov, kot so Godalni kvartet Dissonance, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, profesorji na ljubljanski akademiji ter samostojni glasbeniki. Pod vodstvom violončelista Hvale si prizadevajo poustvarjati komorno glasbo na najvišji umetniški ravni in širiti njeno prepoznavnost, pri čemer sodelujejo tako z domačimi kot tujimi izvajalci. Redno nastopajo pri Festivalu Ljubljana. Na letošnjem poletnem festivalu so izvedli večer, posvečen glasbi Franka Zappe.